ßßß
Od razu Was ostrzegam, że marynata będzie wyglądać średnio smacznie... (delikatnie mówiąc).Ale jej orzechowo-bazyliowy posmak i naprawdę soczysty kurczak, wszystko Wam wynagrodzą.POTRZEBUJESZ:duża, podwójna pierś z kurczakasólpieprzdodatkowo 3 łyżki kwaśnej śmietanyplastry dużego pomidoramozzarella (może być w plastrach lub starta)PESTO:garść (ok 80g) orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelnispora garść bazylii10dkg sera parmezan2 ząbki czosnku7 łyżek oliwy z oliweksól do smakuWYKONANIE:1. Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na długie plastry. Oprószamy solą i pieprzem.2.Składniki pesto blendujemy. Dodajemy śmietanę.3. Kurczaka topimy w marynacie. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.4. Na pół godziny przed pieczeniem, wyciągamy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.5. Piec nagrzewamy do 200 stopni, termoobieg.6. Mięso zapiekamy pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie nakładamy na mięso plastry pomidora, mozzarellę i zapiekamy już bez przykrycia 10-12 minut.
Smacznego!Pani M.