Wykonanie

Od razu Was ostrzegam, że marynata będzie wyglądać średnio smacznie... (delikatnie mówiąc).Ale jej
orzechowo-
bazyliowy posmak i naprawdę soczysty
kurczak, wszystko Wam wynagrodzą.POTRZEBUJESZ:duża, podwójna
pierś z kurczakasólpieprzdodatkowo 3 łyżki kwaśnej
śmietanyplastry dużego
pomidoramozzarella (może być w plastrach lub starta)PESTO:garść (ok 80g)
orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelnispora garść
bazylii10dkg
sera parmezan2 ząbki
czosnku7 łyżek
oliwy z oliweksól do smakuWYKONANIE:1.
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na długie plastry. Oprószamy
solą i
pieprzem.2.Składniki pesto blendujemy. Dodajemy
śmietanę.3.
Kurczaka topimy w marynacie. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.4. Na pół godziny przed pieczeniem, wyciągamy
mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.5. Piec nagrzewamy do 200 stopni, termoobieg.6.
Mięso zapiekamy pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie nakładamy na
mięso plastry
pomidora,
mozzarellę i zapiekamy już bez przykrycia 10-12 minut.


Smacznego!Pani M.