Faszerowane papryczkiprzepis własnySkładniki:5 podłużnych żółtych lub zielonych papryk1 szklanka ryżu parboiled z dzikimgarść świeżego tymianku20dkg mięsa mielonego indyczego1 cebula drobno pokrojona2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę2 puszki pomidorów krojonychsól, pieprz do smakuulubione zioła ( u mnie tymianek i odrobina rozmarynu )oliwa z oliwekparmezan ( u mnie całe opakowanie )Przygotowanie:W papryce zrobić kieszeń, oczyścić w środku i spryskać oliwa z oliwek.Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia.Mięso usmażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek by pozostało dość suche,doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną na drobno cebulkę oraz czosnek. Smażyć do czasu aż cebulka będzie rumiana, następnie dodać ugotowany ryż oraz posiekane zioła, dobrze wymieszać i dodać puszkę krojonych pomidorów. Nadzienie będzie dosyć luźne ale przy zapiekaniu ryż nie będzie spieczony. Nałożyć farsz do kieszeni papryk, obsypać parmezanem i włożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać. Resztę krojonych pomidorów wylać pomiędzy ułożonymi paprykami i również posypać parmezanem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180' , wsunąć naczynie z papryczkami i zapiekać około 20-30 minut. Można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Udekorować tymiankiem.Smacznego!