Wykonanie
Pieczone
pomidory są pyszne. Są pyszne i ciepłe i zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków
pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z
pietruszki. Dużą garść
pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej
nasionami słonecznika,
czosnkiem,
oliwą. Doprawić
solą i
pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam.
składniki1 kg
pomidorówgłówka
czosnku1
cebula1
ostra papryczka - dałam jalapenoparę gałązek
ziół -
tymianek,
szałwia,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwekdo podania:dowolne pestoPrzygotowanieUmyte
pomidory przekroić na połowy, ułożyć na blaszce, posypać
solą i
pieprzem polać
oliwą. Obok położyć nieobrana
cebulę i główkę
czosnku przekrojoną w poprzek na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 45 - 60 min . Po tym czasie
pomidory włożyć do blendera, dodać papryczkę, wyciśnięty upieczony
czosnek i upieczoną
cebulę - obraną. Zmiksować. Można po upieczeniu
pomidory obrać ze skóry, mnie zmiksowana skórka nie przeszkadzała, zostawiłam. Doprawić
solą,
pieprzem i
oliwą. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta rozrzedzić zimną
wodą lub zimnym
bulionem. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić przed podaniem. Smacznego!