ßßß Cookit - przepis na Sos salsa

Sos salsa

nazwa

Wykonanie

Czwarty dzień i czwarty już sosik. Salsa jest bardzo popularny i mega pikantny. Na ogół podaje się do chipsów nachos. Bazą jest pikantna papryczka, może to być chili, pepperoni – w zasadzie co wam wpadnie w ręce. Z pewnością jest on dla wszystkich amatorów „palenia w gębie”
Składniki :
3 dojrzałe pomidory
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki dobrej oliwy
ostre papryczki
sól, pieprz
Ewentualnie :
przecier pomidorowy (by złagodzić smak, jak dodasz za dużo ostrej papryczki, poza tym polepszy konsystencję sosu)
papryka chili w proszku (to tylko na wypadek gdybyście nie mieli za dużo świeżej papryki)
Pomidorki myjemy, parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę (odciskamy nadmiar soku). Papryczki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. To samo z cebulką i czosnkiem.
Wszystkie składniki podsmażamy chwilkę na patelni na rozgrzanej oliwie, a potem na małym ogniu pod przykryciem dusimy, aż składniki zmiękną (co jakiś czas mieszamy). Po tym czasie próbujemy – ja dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego – trochę złagodził ostry smak 😛
Ilu użyłam papryczek? Kupiłam mix papryczek pepperoni – zieloną i czerwoną. Wykorzystałam 7 mini czerwonych i 2,5 zielonej. Pomimo, że bardzo lubię pikantne potrawy – nawet jak dla mnie sos był trochę za ostry, choć gdy poczęstowałam nim dwóch znajomych stwierdzili, że wcale nie.
Reklama
Albo miałam odpornych testerów albo naprawdę idealnie udało im się ukryć ból z powodu palenia w ustach 😀
W każdym bądź razie następnym razem użyję ich troszeczkę mniej!
Sos jak najbardziej podajemy na zimno.
Źródło:http://bettycook.pl/2013/06/sos-salsa