ßßß
Pomidorki myjemy, parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę (odciskamy nadmiar soku). Papryczki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. To samo z cebulką i czosnkiem.
Wszystkie składniki podsmażamy chwilkę na patelni na rozgrzanej oliwie, a potem na małym ogniu pod przykryciem dusimy, aż składniki zmiękną (co jakiś czas mieszamy). Po tym czasie próbujemy – ja dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego – trochę złagodził ostry smak 😛
Ilu użyłam papryczek? Kupiłam mix papryczek pepperoni – zieloną i czerwoną. Wykorzystałam 7 mini czerwonych i 2,5 zielonej. Pomimo, że bardzo lubię pikantne potrawy – nawet jak dla mnie sos był trochę za ostry, choć gdy poczęstowałam nim dwóch znajomych stwierdzili, że wcale nie.ReklamaAlbo miałam odpornych testerów albo naprawdę idealnie udało im się ukryć ból z powodu palenia w ustach 😀W każdym bądź razie następnym razem użyję ich troszeczkę mniej!Sos jak najbardziej podajemy na zimno.