Wykonanie
W mojej kuchni, w dalszym ciągu, trwa akcja "Pochwała prostoty";) W natłoku różnych (ważnych i mniej ważnych) spraw, sięgam po sprawdzone pomysły na szybki obiad. A na szybki obiad najlepszy jest
makaron. Dziś w wersji klasycznej: z
mięsem i
pomidorami. Cały sekret tego dania polega na... odpowiednio długim duszeniu, na małym ogniu, sosu. Im dłużej tym lepiej. Smak sosu wzbogacić można odrobiną wytrawnego,
czerwonego wina, a do
mięsa dodać posiekaną drobno
natkę pietruszki.Zapychające. Przypominające mi czasy akademika:) Stare czasy.Składniki (na 2 porcje):1/2 opakowania
makaronu spaghetti1 puszka
pomidorów*1
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa z oliweknatka pietruszkikilka listków świeżej
bazylii i
oreganoporcja
mięsa mielonegosólpieprzsuszone
zioła:
oregano,
bazylia,
czosnekstarty
parmezan* W sezonie używam świeżych
pomidorów. Poza sezonem wybieram te w puszce.
Pomidory z supermarketu zupełnie do mnie nie przemawiają...Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy z oliwek i wrzucamy na nią posiekaną drobno
cebulę i wyciśnięte 2 ząbki
czosnku. Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy
mielone mięso, posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. Smażymy. Wlewamy
pomidory z puszki (polecam te w kawałkach, bez skórki). Przyprawiamy suszoną
bazylia,
oregano,
czosnkiem,
solą i
pieprzem (wedle uznania). Można dodać szczyptę
cukru. Zmniejszamy gaz i pozwalamy, aby nasz sos przez 15-20 min. dusił się "we własnym sosie";) Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekane listki świeżej
bazylii i
oregano.W tym czasie gotujemy
makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do
wody, w której gotujemy
makaron można dodać kilka kropli
oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym
parmezanem. Podajemy z
czerwonym winem lub
wodą mineralną.Dobrego wieczoru:)