ßßß
Spaghetti z kulkami mi ę snymi to nic innego jak po ł ączenie klasyki w ł oskiej i polskiej;) czyli spaghetti bolognese z kotlecikami mielonymi. Pysznie i po ż ywnie! :)Tyle tytu ł em wstepu. Nie bardzo mam czas sie rozpisywa ć, poniewa ż Praga na mnie czeka! ;)Pozdrowienia ze stolicy Czech! :)Składniki (dla 2 os.):ok 200g makaronu spaghettilistki świeżej bazylii lub posiekana śwież a natka pietruszkioliwa z oliwekparmezan lub pecorinokotleciki:250g mielonego mięsa wołowe go1 ma ł a cebula lub 2 szalotki1 ząbek czosnkuok 4 pieczareksólswie ż o mielony pieprzsos:1 (400g) puszka pomidorówsuszone zio ł a (bazylia, oregano)2-3 ząbki czosnku - posiekanesól i cukier do smakuswie ż o mielony pieprz do smakuPrzygotowanie:Mięs o mielone prze łóż do miseczki wraz z drobno pokrojoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, a nast ę pnie dok ł adnie wymieszaj i uformuj ma ł e kuleczki.Na rozgrzaną patelni ę wlej oliw ę (oko ł o 2-3 ł y ż ki) i sma ż kotleciki obustronnie, a ż si ę zarumienią. Dodaj posiekany czosnek, sma ż ca ł o ś ć przez chwil ę, a nast ę pnie dodaj pomidory wraz z sokiem. Dopraw zio ł ami oraz przyprawami i sma ż ca ł o ś ć na ma ł ym ogniu przez oko ł o 10 minut, co jaki ś czas mieszając.Makaron ugotuj wed ł ug instrukcji na opakowaniu.Makaron wy ł ó ż na talerz, a nast ę pnie na ł ó ż na niego kulki mi ę sne z sosem. Ca ł o ś ć posyp tartym serem i udekoruj ś wie ż ymi zio ł ami.Smacznego :)