Wykonanie
Czekolada tworzy dobre połączenie z wieloma innymi
smakami. Klasyczna
czekolada z
pomarańczą (swoją
drogą, dostałam właśnie obłędnie pachnący płyn do kąpieli z prawdziwą
czekoladą i
olejkiem pomarańczowym, pachnie cudownie, robi bąbelki, skóra jest po nim ponoć gładka i aksamitna, cud
miód, tyle że... nie mam wanny),
czekolada z
cynamonem,
orzechami,
bananem przecież (
banana split), z
truskawkami jako proste i, można by pomyśleć -pospolite, a jednak nadal działa, szczególnie w połączeniu z wieczorem, świecami,
szampanem, ewentualna opaską na oczach. Dla wielbicieli mocnych wrażeń
czekolada z
chilli. Czekoladowa
tarta z
gruszkami,
czekoladowe pralinki z nadzieniem,
śliwki w
czekoladzie... Długo bym tak mogła.
Wreszcie
czekolada z
imbirem. Nie tylko w środku, ale też na wierzchu, udekorowana
migdałami. Pomysł na ciasto znalazłam w Ciastach (wyd. Świat książki), ale zmieniłam trochę proporcje. Dodałam więcej
imbiru, odrobinę więcej
proszku do pieczenia, za to dużo mniej
cukru. W oryginale było go 200 g, ja dodałam tylko 60. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki
rodzynkom, których w środku jest dużo,
czekoladzie i polewie na wierzchu.
Rodzynki można posiekać w blenderze, tak samo
czekoladę – albo zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników jest gęste, przypominające muffinkowe.
A po upieczeniu – miękkie i puszyste w środku, z cienką skorupką na wierzchu. Oblane
czekoladą, z
migdałami, pokrojone na małe kwadraciki (zaniesione na wernisaż wystawy fotograficznej Głębia Spojrzenia).
Składniki:Ciasto ucierane:150 g
margaryny70 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 czubate łyżeczki mielonego
imbiru4
jajka250 g
mąki pszennejczubata łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
rodzynek250 g wiórków
czekoladowychPolewa:80 g
mlecznej czekolady70 g dobrej
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
olejuPrzygotowanie:Pokrój drobno
rodzynki.
Margarynę utrzyj na krem, stopniowo dodawaj
cukier (zwykły i
waniliowy) i
imbir. Ucieraj tak długo, aż masa stanie się gładka.Stopniowo dodawaj
jajka.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj, już nie ucierając mikserem, a mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Dodaj
rodzynki i startą
czekoladę (zetrzyj na tarce o grubych oczkach).Ciasto ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Ciasto będzie gęste, nie lejące się. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut do temperatury 190 o C.Wyjmij i odstaw blachę. Ostudź ciasto.Posiekaj
czekoladę na polewę, dodaj
olej i w małym garnuszku ustawionym na większym, z gotująca się
wodą, rozpuść kostki w kąpieli
wodnej. Wylej
czekoladę na ciasto, wyrównaj powierzchnię. Na koniec możesz udekorować
migdałami lub
wiśniami.