Wykonanie

SZYBKA
SAŁATKA CESARSKA WEDŁUG PRZEPISU NIGELLI(Przepis pochodzi z książki Nigelli " KUCHNIA. PRZEPISY Z
SERCA DOMU ")Składniki:
kurczak1
filet z kurczakałyżeczka mielonego
ziela angielskiegołyżeczka suszonego
tymiankuszczypta
pieprzuszczypta mielonej
gałki muszkatołowejszczypta mielonego
cynamonu2 obrane ząbki
czosnkukawałek kłącza
imbiru(ok. 1 cm), obrany i pokrojony w kostkę1 łyżeczka
cukru15 ml
rumu15 ml
soku z limonki20 ml
sosu sojowego1/2
papryczki chilli1/2
cebuliponadto1
sałata rzymskagarść solonych
chipsów Nachos2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytryny3 łyżki tartego
parmezanugałązka
tymiankuparę listków
estragonupieprz do smaku
Kurczaka jerk już właściwie robiłam (przepis znajdziecie TUTAJ). Ta
sałatka, to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek. Niestety mojego fileta, którego zostawiłam sobie specjalnie do tej sałatki, wykorzystała wcześniej mama (jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć). Musiałam robić go od nowa. Nie bawiłam się jednak z piekarnikiem. Zamarynowanego dzień wcześniej
kurczaka owinęłam w papier do pieczenia, następnie w folię aluminiową i wrzuciłam go na grilla obok kiełbasek. Po około 35 minutach ściągnęłam go i zostawiłam do ostygnięcia (musi być właściwie całkowicie zimny, żeby
sałata nie zwiędła).Dzielimy liście
sałaty rzymskiej na małe kawałeczki i wrzucamy je do dużej miski.Przygotowujemy dressing: do miseczki dodajemy
oliwę,
sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, posiekany drobno
tymianek i
estragon oraz
sól wedle uznania (ja wykorzystałam słone
chrupki kukurydziane, dlatego nie dodaję
soli w ogóle). Nigella do sosu dodaje surowe
jajko, ale mi jakoś ono nie podchodzi, dlatego pomijam i ten składnik.Dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka.Podgrzewamy
chipsy Nachos na suchej patelni ok. 2-3 minuty. Mieszamy
sałatę z
kurczakiem,
chipsami oraz dressingiem. Gotowe!


