ßßß
Uwielbiam marchewkę w każdej odsłonie, ale M. nie przepada za jej gotowaną wersją. Mama M. poleciła mi najlepszy pomysł na marchewkę ever :) Spaghetti z marchewki! Może być dodatkiem do mięsa, ryby lub oddzielnym lekkim daniem :)Polecam Wam to marchewkowe spaghetti na święta :) Nie dosyć, że przyprawy są bardzo świąteczne, to jeszcze ten kolor! Ta smażona marchewka na stałe zagościła w moim jadłospisie :)Składniki (na 2 os.):6-7 marchewek2 łyżeczki masła1 łyżka oliwy1 ząbek czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)1,5cm świeżego imbiru startego na tarce lub drobno pokrojonego1 łyżeczka płatków chilli lub 1,5 cm świeżej papryczki chilli drobno pokrojonejsólświeżo mielony pieprz1 łyżeczka cukruszczypta gałki muszkatołowejsok z limonki lub cytryny + otarta skórka1 łyżeczka listków świeżego tymiankuPrzygotowanie:Marchewkę obierz ze skórki, umyj, osusz, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami obierz tworząc nitki. Możesz również bardzo drobno pokroić marchew w cieniutkie słupki, aczkolwiek dużo lepiej i szybciej jest zrobić to obieraczką. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i 1 łyżeczkę masła i podsmaż imbir, czosnek i patki chilli lub papryczkę chilli. Po chwili dodaj marchewkę i obtocz ją dokładnie w przyprawach. Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i smaż ok 2 minuty. Marchewka ma być al dente. Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego tymianku. Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami mięty. Pycha!Smacznego :)


