Wykonanie
Uwielbiam
marchewkę w każdej odsłonie, ale M. nie przepada za jej gotowaną wersją. Mama M. poleciła mi najlepszy pomysł na
marchewkę ever :) Spaghetti z
marchewki! Może być dodatkiem do
mięsa,
ryby lub oddzielnym lekkim daniem :)Polecam Wam to
marchewkowe spaghetti na święta :) Nie dosyć, że
przyprawy są bardzo świąteczne, to jeszcze ten kolor! Ta smażona
marchewka na stałe zagościła w moim jadłospisie :)Składniki (na 2 os.):6-7
marchewek2 łyżeczki
masła1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)1,5cm świeżego
imbiru startego na tarce lub drobno pokrojonego1 łyżeczka
płatków chilli lub 1,5 cm świeżej
papryczki chilli drobno pokrojonej
sólświeżo mielony
pieprz1 łyżeczka
cukruszczypta
gałki muszkatołowejsok z limonki lub
cytryny + otarta skórka1 łyżeczka listków świeżego
tymiankuPrzygotowanie:
Marchewkę obierz ze skórki, umyj, osusz, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami obierz tworząc
nitki. Możesz również bardzo drobno pokroić
marchew w cieniutkie słupki, aczkolwiek dużo lepiej i szybciej jest zrobić to obieraczką. Na rozgrzaną patelnię wlej
oliwę i 1 łyżeczkę
masła i podsmaż
imbir,
czosnek i patki
chilli lub
papryczkę chilli. Po chwili dodaj
marchewkę i obtocz ją dokładnie w przyprawach. Dodaj
cukier,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową i
sok z limonki. Wymieszaj dokładnie. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę
masła i smaż ok 2 minuty.
Marchewka ma być al dente. Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego
tymianku. Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami
mięty. Pycha!Smacznego :)