Wykonanie
Sposób przyprawiania jerk pochodzi z Jamajki, oznacza on nacieranie na sucho
kurczaka lub
wieprzowiny pikantną
mieszanką przypraw lub marynowanie w takiej paście (jak w tym przypadku). Jak zobaczyłam skład takiej mieszanki w moim najnowszym nabytku Gorodna „Ulitimate cookery course” miałam mieszane uczucia. Jakoś nie przemawiały do mnie wymieszane
chilli z
goździkami,
cynamonem i
gałką muszkatołową…Jednak ,o dziwo, po upieczeniu
kurczaka wszystko ze sobą zaczęło współgrać i zjedliśmy to danie z dużą przyjemnością. Gordon zaleca podanie go z
ryżem, ja podałam z puree z
serem pleśniowym i też było pyszne.Jerk chicken (4 porcje)Składniki:4 ćwiartki
kurczaka podzielone udko i nadudzie,
oliwa z oliwek do smażenia2 łyżki
sosu Worcestershireryż do podania (lub puree jak u mnie)4-5 gałązek
tymianku, do dekoracji (opcjonalnie)Marynata:1-2
papryczki chilli, bez pestek i drobno pokrojone2 ząbki
czosnku,pokrojone i przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka zmielonych
goździków1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki zmielonych ziaren
ziela angielskiegolistki z 5-7 gałązek
tymianku ( ok.2 łyżeczki)duża szczypta mielonego
czarnego pieprzuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 oC (gazowy na poziom 7).
Kurczaka natnij w grubszych miejscach (szybciej się upiecze) i delikatnie
posól.Przygotuj marynatę ze wszystkich składników podanych wyżej mieszając je w miseczce i dodawaj po troszku
oliwy, tylko do momentu utworzenia gęstej pasty,Wetrzyj marynatę w części
kurczaka i wstaw go do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc. Ja włożyłam do woreczka, dokładnie zawiązałam i zostawiłam w lodówce na całą noc.Rozgrzej dużą patelnię przystosowaną do zapiekania w piekarniku na średnim ogniu i wlej trochę
oliwy z oliwek.Włóż części
kurczaka i smaż je ok 10 min, tak by były z każdej strony zarumienione. Polej
kurczaka sosem Worcestershire, przykryj patelnię i duś ok. 2 min.Przykrytą patelnię z
kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnik na ok.20 min.Gdy nie posiadasz takiej patelni, przełóż
kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. 5 minut przed końcem pieczenia, odkryj go aby się dodatkowo zarumienił.Wyjmij
kurczaka z piekarnika i podawaj.Smacznego!

Share the post "
Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)"



