Wykonanie

Zdjęcie brzydkie, ale tylko takie mi po tej
przyprawie zostało... :/Wyszła rewelacyjnie przearomatyczna.Kiedy mi się skończyła i drugą musiałam kupić, strasznie się zawiodłam, ponieważ nie pamiętałam jak słabo one wypadają w stosunku do tych ubijanych pół dnia ręcznie w mikromoździerzu...15g całych
goździków15g kory
cynamonu1 mała
gałka muszkatołowa5g ziarenek
kardamonu (wydłubanych z łupinek lub mielonego)3g
czarnego pieprzu w ziarnach3g
pieprzu białego (najlepiej również w ziarnach, ale ciężko go znaleźć)5g
anyżu w gwiazdkach10 ziaren
ziela angielskiegoWszystkie składniki po kolei miażdżymy w moździerzu, po czym dokładnie razem mieszamy.Oczywiście najlepiej, jeśli wszystkie
przyprawy będą świeże, nie wrzucone po prostu z
torebki już zmielone, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość i aromat naszej
przyprawy piernikowej.Naprawdę polecam poświęcić odrobinę więcej czasu, bo piernik z nią wychodzi naprawdę rewelacyjny. :)