Wykonanie
Zapraszam na przepyszny torcik
batatowy, który doskonale pokazuje jak wszechstronne zastosowanie mogą
mieć te wyjątkowe
ziemniaki w deserach i słodkościach.
Bataty znakomicie odegrały swoją rolę zarówno jako baza ciasta (placki na bazie tartych surowych
batatów wychodzą niezwykle wilgotne i delikatne), podstawa kremu (któremu nadały nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również pięknego pastelowo-
brzoskwiniowego koloru- bez konieczności używania sztucznych barwników),jak też jako dekoracja -
batatowe trufle z
pistacjowym sercem pokryte ciemnym
kakao oraz kandyzowane
bataty, którym nadałam kształt słodkich serduszek i świątecznych gwiazdek. Torcik wyszedł bardzo apetyczny, z wyważoną
słodyczą oraz idealną konsystencją kremu z nutką przyjemnego
cytrynowego smaku. Naturalną
słodycz batatów przełamałam, ale jednocześnie podkreśliłam, kontrastowym
dżemem z czarnej porzeczki oraz słodko-kwaśnymi ziarenkami
granatu. Myślę, że taki torcik zasmakowałby niejednemu koneserowi smaków i pozytywnie zaskoczyłby naszych gości. A co ważne, oprócz walorów
smakowych i estetycznych, deser ten jest również prozdrowotny. Znajdziemy w nim same dobre dla naszego organizmu składniki-
bataty,
mąkę orkiszową pełnoziarnistą,
gorzką czekoladę i
kakao,
orzechy,
granat i lekki
serek w zastępstwie dużo bardziej kalorycznego
masła. Serdecznie polecam i smakowicie zapraszam.POTRÓJNY BATATOWIEC czyli
czekoladowe ciasto na bazie tartych
batatów z
batatowym kremem i kandyzowanymi
batatmiSkładniki:Na ciasto (tortownica o średnicy 17 cm):· 250 g słodkich
ziemniaków (waga
batatów po obraniu i starciu na tarce o grubych oczkach)· 150 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 125 g
brązowego cukru· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· 2
jajka· 50 g
orzechów włoskich· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej·
skórka z cytryny· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej· szczypta
soli· 1,5 łyżki dobrego
kakao· 50 g
gorzkiej czekolady (najlepsza 90%)Obrane
bataty ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki-
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
mąkę ziemniaczaną,
kakao. Dodajemy słodkie
ziemniaki.Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli
żółtka i
olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z
cytryny oraz posiekane i podprażone na suchej patelni
orzechy włoskie, krótko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie łączymy je z
ciastem. Schłodzoną
czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 17 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na 3 części (3 placki).Na masę:· 200 g gęstego
serka kremowego naturalnego niesłodzonego· 400 g słodkich
ziemniaków (waga po ugotowaniu)· łyżka ekstraktu z
wanilii· sok z 1
cytryny· 1,5 szklanki
mleka· 250 g
cukru· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:· 3 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki·
kakao do panierowania
trufli· Kilka
pistacji do
trufli·
owoc granatuBataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (
wody nie solimy). Wystudzone
bataty blendujemy na puree, następnie przecieramy przez sito.
Mleko gotujemy z
cukrem na niewielkim płomieniu do momentu aż
cukier się rozpuści. Do
mleka z
cukrem dodajemy przetarte
bataty wymieszane z
mąką ziemniaczaną.
Batatowy budyń gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę studzimy. 1/4 masy odkładamy do lodówki- z niej przygotujemy później
trufle.
Serek miksujemy z ekstraktem z
wanilii, stopniowo dodajemy przygotowaną masę
batatową (tą większą część) oraz
sok z cytryny.Jeden placek ciasta smarujemy
dżemem porzeczkowym. Następnie równomiernie rozprowadzamy 1/3 masy
batatowo-serowej.Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy go
dżemem i kolejną1/3 masy batatowej. Przykrawamy trzecim plackiem. Boki i wierzch wykańczamy pozostałą masą.Z odłożonej wcześniej czystej masy batatowej (dobrze schłodzonej) formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego umieszczając w środku każdej po jednej obranej
pistacji (
pistacje należy podprażyć na suchej patelni). Kulki obtaczamy w
kakao. Układamy dekoracyjnie na dole
tortu. Wierzch zdobimy
granatem i kandyzowanymi
batatami.1/2 dużego
batata1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki glukozyok. 100 - 150 g
brązowego cukru gruboziarnistego1/2 szklanki
wodyObranego
batata kroimy w cienkie plastry. W garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem i glukozą. Kiedy
cukier i glukoza się rozpuszczą, dodajemy plastry
batata i dusimy do momentu, aż
ziemniaki będą al dente.Następnie zostawiamy je w tym
syropie cukrowym do wystygnięcia. Przekładamy na kratkę i czekamy, aż płynny
cukier spłynie. Z plastrów
batata za pomoca foremek do wycinania
ciasteczek wykrawamy serduszka i gwiazdki, następnie obtaczamy je w kryształkach
brązowego cukru.Odkładamy, aby wyschły. Zdobimy torcik.Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!