ßßß Cookit - przepis na Kandyzowane babaty:

Kandyzowane babaty:

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszny torcik batatowy, który doskonale pokazuje jak wszechstronne zastosowanie mogą mieć te wyjątkowe ziemniaki w deserach i słodkościach. Bataty znakomicie odegrały swoją rolę zarówno jako baza ciasta (placki na bazie tartych surowych batatów wychodzą niezwykle wilgotne i delikatne), podstawa kremu (któremu nadały nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również pięknego pastelowo-brzoskwiniowego koloru- bez konieczności używania sztucznych barwników),jak też jako dekoracja - batatowe trufle z pistacjowym sercem pokryte ciemnym kakao oraz kandyzowane bataty, którym nadałam kształt słodkich serduszek i świątecznych gwiazdek. Torcik wyszedł bardzo apetyczny, z wyważoną słodyczą oraz idealną konsystencją kremu z nutką przyjemnego cytrynowego smaku. Naturalną słodycz batatów przełamałam, ale jednocześnie podkreśliłam, kontrastowym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodko-kwaśnymi ziarenkami granatu. Myślę, że taki torcik zasmakowałby niejednemu koneserowi smaków i pozytywnie zaskoczyłby naszych gości. A co ważne, oprócz walorów smakowych i estetycznych, deser ten jest również prozdrowotny. Znajdziemy w nim same dobre dla naszego organizmu składniki- bataty, mąkę orkiszową pełnoziarnistą, gorzką czekoladę i kakao, orzechy, granat i lekki serek w zastępstwie dużo bardziej kalorycznego masła. Serdecznie polecam i smakowicie zapraszam.
POTRÓJNY BATATOWIEC czyli czekoladowe ciasto na bazie tartych batatów z batatowym kremem i kandyzowanymi batatmi
Składniki:
Na ciasto (tortownica o średnicy 17 cm):
· 250 g słodkich ziemniaków (waga batatów po obraniu i starciu na tarce o grubych oczkach)
· 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 125 g brązowego cukru
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 2 jajka
· 50 g orzechów włoskich
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
· skórka z cytryny
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· szczypta soli
· 1,5 łyżki dobrego kakao
· 50 g gorzkiej czekolady (najlepsza 90%)
Obrane bataty ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Dodajemy słodkie ziemniaki.
Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka i olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, krótko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Schłodzoną czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 17 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na 3 części (3 placki).
Na masę:
· 200 g gęstego serka kremowego naturalnego niesłodzonego
· 400 g słodkich ziemniaków (waga po ugotowaniu)
· łyżka ekstraktu z wanilii
· sok z 1 cytryny
· 1,5 szklanki mleka
· 250 g cukru
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
· 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
· kakao do panierowania trufli
· Kilka pistacji do trufli
· owoc granatu
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty blendujemy na puree, następnie przecieramy przez sito. Mleko gotujemy z cukrem na niewielkim płomieniu do momentu aż cukier się rozpuści. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Batatowy budyń gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę studzimy. 1/4 masy odkładamy do lodówki- z niej przygotujemy później trufle.
Serek miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy przygotowaną masę batatową (tą większą część) oraz sok z cytryny.
Jeden placek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie równomiernie rozprowadzamy 1/3 masy batatowo-serowej.
Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy go dżemem i kolejną1/3 masy batatowej. Przykrawamy trzecim plackiem. Boki i wierzch wykańczamy pozostałą masą.
Z odłożonej wcześniej czystej masy batatowej (dobrze schłodzonej) formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego umieszczając w środku każdej po jednej obranej pistacji (pistacje należy podprażyć na suchej patelni). Kulki obtaczamy w kakao. Układamy dekoracyjnie na dole tortu. Wierzch zdobimy granatem i kandyzowanymi batatami.
1/2 dużego batata
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki glukozy
ok. 100 - 150 g brązowego cukru gruboziarnistego
1/2 szklanki wody
Obranego batata kroimy w cienkie plastry. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i glukozą. Kiedy cukier i glukoza się rozpuszczą, dodajemy plastry batata i dusimy do momentu, aż ziemniaki będą al dente.
Następnie zostawiamy je w tym syropie cukrowym do wystygnięcia. Przekładamy na kratkę i czekamy, aż płynny cukier spłynie. Z plastrów batata za pomoca foremek do wycinania ciasteczek wykrawamy serduszka i gwiazdki, następnie obtaczamy je w kryształkach brązowego cukru.
Odkładamy, aby wyschły. Zdobimy torcik.
Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/11/potrojny-batatowiec-czyli-czekoladowe.html