ßßß
Post bierze udział w akcji Warzywa w słodyczach
Składniki:Na ciasto:· 500 g dyni· 200 g mąki orkiszowej· 250 g brązowego cukru· 0,5 szklanki oleju rzepakowego· 4 jajka· 100 g płatków migdałowych· 3 łyżeczki proszku do pieczenia· skórka z cytryny· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej· szczypta soliObraną dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię. Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka, olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz płatki migdałowe, krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone możemy oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego ciasta.
Na masę:· 200 g miękkiego masła· 500 g batatów· łyżka ekstraktu z wanilii· sok z 2 cytryn· 1,75 szklanki mleka· 250 g brązowego cukru· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanejBataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito. Mleko gotujemy z cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową,gęstą masę - ok. 30 minut. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę gotujemy batatowy budyń. Masę studzimy. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny. Kremem zdobimy dyniowy placek. Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!
