Wykonanie
Zaskakujące połączenie smakowe. Moi goście nie zgadli z czego zrobiona jest pomarańczowa masa :) .

Post bierze udział w akcji Warzywa w słodyczach


Składniki:Na ciasto:· 500 g dyni· 200 g
mąki orkiszowej· 250 g
brązowego cukru· 0,5 szklanki
oleju rzepakowego· 4
jajka· 100 g
płatków migdałowych· 3 łyżeczki
proszku do pieczenia·
skórka z cytryny· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej· szczypta
soliObraną
dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki-
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną, dodajemy
dynię. Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli
żółtka,
olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z
cytryny oraz
płatki migdałowe, krótko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie łączymy je z
ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją
masłem i wysypać
mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone możemy oblać
polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem. Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego ciasta.

Na masę:· 200 g miękkiego
masła· 500 g
batatów· łyżka ekstraktu z
wanilii· sok z 2
cytryn· 1,75 szklanki
mleka· 250 g
brązowego cukru· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejBataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (
wody nie solimy). Wystudzone
bataty ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito.
Mleko gotujemy z
cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową,gęstą masę - ok. 30 minut. Do
mleka z
cukrem dodajemy przetarte
bataty wymieszane z
mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę gotujemy
batatowy budyń. Masę studzimy.
Masło miksujemy z ekstraktem z
wanilii, stopniowo dodajemy
batatową masę oraz
sok z cytryny. Kremem zdobimy
dyniowy placek. Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!

