Wykonanie
Share the post "Odwrócone ciasto
cytrynowo-
truskawkowe / Lemon strawberry upside down
cake"
Truskawek pojawia się na rynku coraz więcej i w bardziej przystępnych cenach. Nie piszę tu o tych „bezsmakowych”, gdyż można już spotkać nasze polskie, słodkie i pachnące. Gdyby udało Wam się je zdobyć i zostałaby ich nadwyżka do wykorzystania, proponuję upiec niezwykle łatwe, szybkie w wykonaniu i smaczne odwrócone ciasto
cytrynowo-
truskawkowe. Uwielbiam prostotę wykonania odwróconych ciast, wystarczy na spód tortownicy lub innego naczynia do zapiekania wyłożyć
cukier,
truskawki, zalać je przygotowaną masą i upiec – nic prostszego! Po upieczeniu odwracamy formę i wyjmujemy ciasto. W efekcie otrzymujemy słodkie i puszyste ciasto z karmelizowanymi
truskawkami z akcentem
cytrynowym. Przypominam inne przepisy na odwrócone ciasta z mojego bloga: odwrócone ciasto
gruszkowe z nutą
kokosową i odwrócone ciasto
śliwkowe . Wszystkie przepyszne. Polecam!Scroll down for recipe in English
Odwrócone ciasto
cytrynowo-
truskawkowe(tortownica 26 cm)Składniki na część
truskawkową:3 łyżki roztopionego
masła2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
białego cukru1 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki
truskawekSkładniki na ciasto:1/2 szklanki rozmiękczonego
masła1 szklanka
cukru2 duże
jajka4 łyżki startej
skórki z cytryny1 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/8 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mleka pełnotłustego1/4 szklanki
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W małej miseczce wymieszaj roztopione
masło i
cukry, po czym rozprowadź masę równomiernie na dnie tortownicy. Następnie wyłóż na to równomierną warstwę
truskawek.W misce miksera ubij do białości
masło z
cukrem, dodaj
jajka i
skórkę z cytryny i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.W misce wymieszaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W drugiej misce wymieszaj
mleko,
sok z cytryny i ekstrakt
waniliowy. Następnie cały czas miksując dodaj jedną trzecią
mąki i jedną trzecią mieszanki
mlecznej. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodaj kolejne partie, aż do wyczerpania składników. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.Wyłóż przygotowane ciasto na
truskawki, włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 15 minut, po czym odwracając formę wyłóż ciasto na talerz i odstaw do całkowitego ostudzenia.Smacznego!
English version(26 cm
cake tin)Ingredients for the topping:3 tbsp butter, melted2 tbsp brown sugar2 tbsp white sugar1 1/2 cups sliced strawberriesIngredients for the
cake:1/2 cup butter, softened1 cup white sugar2 large eggs4 tbsp grated lemon zest1 1/2 cups all-purpose
flour1 tsp baking powder1 tsp baking
soda1/8 tsp salt3/4 cup whole milk1/4 cup lemon juice1 tsp vanilla extractPreparation:Preheat oven to 180 oC. For the topping, combine melted butter, brown sugar, and white sugar, and spread in the bottom of
cake pan. Layer strawberries in a dense layer on top of sugar mixture.For the
cake, beat butter and sugar together in a stand mixer until fluffy. Add eggs and lemon zest, and beat together until combined.In a separate bowl, sift together
flour, baking powder, baking
soda, and salt. In another bowl, stir together milk, lemon juice, and vanilla extract. Add
flour mixture to butter mixture one-third at a
time, alternating with thirds of the milk mixture. Stir together until mixture is just combined, do not over-beat.Spread
cake batter over strawberry layer. Bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Remove from oven and let cool in pan for 15 minutes, place the
cake onto a
cake plate and let cool completely.Enjoy!
Share the post "Odwrócone ciasto
cytrynowo-
truskawkowe / Lemon strawberry upside down
cake"