ßßß
Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe(tortownica 26 cm)Składniki na część truskawkową:3 łyżki roztopionego masła2 łyżki brązowego cukru2 łyżki białego cukru1 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawekSkładniki na ciasto:1/2 szklanki rozmiękczonego masła1 szklanka cukru2 duże jajka4 łyżki startej skórki z cytryny1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/8 łyżeczki soli3/4 szklanki mleka pełnotłustego1/4 szklanki soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło i cukry, po czym rozprowadź masę równomiernie na dnie tortownicy. Następnie wyłóż na to równomierną warstwę truskawek.W misce miksera ubij do białości masło z cukrem, dodaj jajka i skórkę z cytryny i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie cały czas miksując dodaj jedną trzecią mąki i jedną trzecią mieszanki mlecznej. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodaj kolejne partie, aż do wyczerpania składników. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.Wyłóż przygotowane ciasto na truskawki, włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 15 minut, po czym odwracając formę wyłóż ciasto na talerz i odstaw do całkowitego ostudzenia.Smacznego!
English version(26 cm cake tin)Ingredients for the topping:3 tbsp butter, melted2 tbsp brown sugar2 tbsp white sugar1 1/2 cups sliced strawberriesIngredients for the cake:1/2 cup butter, softened1 cup white sugar2 large eggs4 tbsp grated lemon zest1 1/2 cups all-purpose flour1 tsp baking powder1 tsp baking soda1/8 tsp salt3/4 cup whole milk1/4 cup lemon juice1 tsp vanilla extractPreparation:Preheat oven to 180 oC. For the topping, combine melted butter, brown sugar, and white sugar, and spread in the bottom of cake pan. Layer strawberries in a dense layer on top of sugar mixture.For the cake, beat butter and sugar together in a stand mixer until fluffy. Add eggs and lemon zest, and beat together until combined.In a separate bowl, sift together flour, baking powder, baking soda, and salt. In another bowl, stir together milk, lemon juice, and vanilla extract. Add flour mixture to butter mixture one-third at a time, alternating with thirds of the milk mixture. Stir together until mixture is just combined, do not over-beat.Spread cake batter over strawberry layer. Bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Remove from oven and let cool in pan for 15 minutes, place the cake onto a cake plate and let cool completely.Enjoy!
Share the post "Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake"


