Wykonanie
Domyślam się, że większość osób (tak, jak ja :)), ma dość słodkości i innych ciężkostrawnych rzeczy po świąteczno-noworocznym maratonie przy
stole. Dlatego moja propozycja na dziś to muffinki
cytrynowe - nie za słodkie, orzeźwiające i dodatkowo ze zdrową wkładką - nasionami chia. Więcej o tych nasionach można przeczytać np. tutaj . Ale uwaga: zalecana dawka dziennego ich spożycia nie powinna przekraczać 1 łyżki, zatem w ciągu dnia możecie wciągnąć max. 7 muffinek :)
Składniki (na ok. 15 szt.):2 szklanki (250 ml)
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2/3 szklanki
cukru2 łyżki nasion chia2 opakowania budyniu
śmietankowego instant, np. tegopół szklanki roztopionego
masła (ok 113 g)skórka starta z jednej (wcześniej sparzonej)
cytryny2
jajkapół szklanki
mleka4 łyżeczki
soku z cytrynyPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać suche składniki (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
soda,
sól,
budyń, nasiona chia). W drugim naczyniu wymieszać
jajka,
mleko,
masło, sok i
skórkę z cytryny. Suche składniki dodać do mokrych, krótko miksować. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po ostudzeniu można polać lukrem zrobionym z
cukru pudru i
soku z cytryny.Źródło/ Inspiracja: somethingswanky.com