Wykonanie
Share the post "Babka jogurtowa z
truskawkami / Strawberry
yogurt bundt
cake"Czas powoli zacząć żegnać się z tegorocznym sezonem
truskawkowym, rzadko widzę je już na straganach. Na szczęście zamiast nich pojawiły się inne pyszności np.
czereśnie czy
jagodyNa dobry koniec proponuję więc puszyste ciasto
jogurtowe z
truskawkami, można je zastąpić też innymi
owocami sezonowymi. Idealne do
kawy. Polecam!Scroll down for recipe in English
Babka jogurtowa z
truskawkami(1 babka o śr. 25 cm)Składniki:200 g
masła, rozmiękczonego2 szklanki
cukru3
jajka3 łyżki
soku z cytrynystarta skórka z 1
cytryny2 1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli220 g
jogurtu greckiego1/3 szklanki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego350 g świeżych
truskawek, pokrojonych w kostkęPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść formę do babki.W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki
mąki,
sodę,
sól i
skórkę z cytryny.W misce miksera ubij
masło z
cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy, przez około 3 minuty.Cały czas ubijając na niskich obrotach dodawaj do mieszaniny
maślanej po 1
jajku na raz, dodając następne gdy pierwsze będzie już dobrze wmieszane, po czym wlej
sok z cytryny. Następnie dodawaj po trochu
mąki na zamianę z
jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj
mleko i
wanilię i zmiksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.Wymieszaj
truskawki z resztą
mąki i wmieszaj je do ciasta.Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia.Wyjmij ciasto z formy, posyp
cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.Smacznego!
English version(25 cm bundt
cake)Ingredients:200 g butter, softened2 cups sugar3 eggs3 tablespoons lemon juicezest of 1 lemon2 1/2 cups
flour, divided1/2 teaspoon baking
soda1/2 teaspoon salt220 g Greek
yogurt1/3 cup milk1 teaspoon vanilla extract350 g fresh strawberries, dicedPreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a bowl combine 2 1/4 cups
flour, baking
soda, salt and lemon zest. Set aside.In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and the sugar until light and fluffy, about 3 minutes.To the butter mixture add the eggs one at a
time, then add the lemon juice. Once the eggs and lemon juice are incorporated, gradually add the
flour mixture and the
yogurt mixture. Next, add the milk and the vanilla.In a separate bowl combine the diced strawberries with the remaining
flour. Coat the strawberries in
flour and add them to the batter.Grease and
flour a 25 cm bundt pan and add the batter to the pan. Bake for 50 min or to dry toothpick. Allow to cool completely before removing from pan.Sprinkle lightly with powdered sugar.Enjoy!
Share the post "Babka jogurtowa z
truskawkami / Strawberry
yogurt bundt
cake"