ßßß
Babka jogurtowa z truskawkami(1 babka o śr. 25 cm)Składniki:200 g masła, rozmiękczonego2 szklanki cukru3 jajka3 łyżki soku z cytrynystarta skórka z 1 cytryny2 1/2 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli220 g jogurtu greckiego1/3 szklanki mleka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego350 g świeżych truskawek, pokrojonych w kostkęPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść formę do babki.W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, sodę, sól i skórkę z cytryny.W misce miksera ubij masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy, przez około 3 minuty.Cały czas ubijając na niskich obrotach dodawaj do mieszaniny maślanej po 1 jajku na raz, dodając następne gdy pierwsze będzie już dobrze wmieszane, po czym wlej sok z cytryny. Następnie dodawaj po trochu mąki na zamianę z jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj mleko i wanilię i zmiksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.Wymieszaj truskawki z resztą mąki i wmieszaj je do ciasta.Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia.Wyjmij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.Smacznego!
English version(25 cm bundt cake)Ingredients:200 g butter, softened2 cups sugar3 eggs3 tablespoons lemon juicezest of 1 lemon2 1/2 cups flour, divided1/2 teaspoon baking soda1/2 teaspoon salt220 g Greek yogurt1/3 cup milk1 teaspoon vanilla extract350 g fresh strawberries, dicedPreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a bowl combine 2 1/4 cups flour, baking soda, salt and lemon zest. Set aside.In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and the sugar until light and fluffy, about 3 minutes.To the butter mixture add the eggs one at a time, then add the lemon juice. Once the eggs and lemon juice are incorporated, gradually add the flour mixture and the yogurt mixture. Next, add the milk and the vanilla.In a separate bowl combine the diced strawberries with the remaining flour. Coat the strawberries in flour and add them to the batter.Grease and flour a 25 cm bundt pan and add the batter to the pan. Bake for 50 min or to dry toothpick. Allow to cool completely before removing from pan.Sprinkle lightly with powdered sugar.Enjoy!
Share the post "Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake"


