Sobota! Czas pomyśleć jakie ciasto upiec na niedzielę. Dzisiaj proponuję krajankę cytrynowojogurtową z kruszonką . Ostatnio naszła mnie chęć na cytrynowe słodkości. To cytrynowe ciasto w pełni mnie zadowoliło. Mocno cytrynowe w smaku, bardzo aromatyczne i wilgotne.Krajanka cytrynowa jogurtowa z kruszonkąSkładniki:foremka prostokątna 20 cm x 30 cmCiasto ucierane225 g mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli125 ml oleju150 g cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 jajko125 g jogurtu , gęstego typu greckiegootarta skórka z cytryny2 łyżki soku z cytrynyMasa Jogurtowa250 g greckiego jogurtu, gęsty50 g cukru1 jajko2 łyżki soku z cytrynyKruszonka80 g mąki50 g cukru2 czubate łyżki zimnego masłaWykonanie:Utrzyj jajko z cukrem,wanilią, sokiem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Dodaj po kolei olej i jogurt cały czas ucierając.Przesiej mąkę, proszek i sodę i dodaj do mokrej masy delikatnie mieszając. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj powierzchnię.Ubij jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i jajkiem i rozprowadź po pierwszej warstwie ciasta.Zrób kruszonkę z podanych składników i pokrusz na wierzchu ciasta.Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez około 35- 40 minut.Ostudzone ciasto można polukrować cytrynowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. To ciasto jest bardzo orzeźwiające akurat dla smakoszy cytrynowych wypieków . Polecam przy okazji babkę cytrynową, również bardzo orzeźwiająca.Polecane przepisyUcierana babka cytrynowa z makiemCiasto mocno cytrynowe z polentąCytrynoweciasteczka z makiemPyszna babka cytrynowa z lemon curdCiasto ucierane przepyszne