ßßß Cookit - przepis na Babka waniliowo-cytrynowa

Babka waniliowo-cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Składniki :
120 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
skórka starta z 1/2 cytryny
2 jajka w temperaturze pokojowej
200 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
3 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrynową
Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu
Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Dodać jogurt i sok z cytryny, zmiksować
Ciasto przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa).
Piec około 40 min. w 160 *C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem.
przepis stąd
Babeczka jest dość mała, jeśli nam o taką chodzi to z tych składników taka wyjdzie.
Jeśli zależy nam na większej to upieczemy z podwójnej ilości składników.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/04/babka-waniliowo-cytrynowa.html