Składniki :120 g masła w temperaturze pokojowej150 g cukruduża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,skórka starta z 1/2 cytryny2 jajka w temperaturze pokojowej200 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej3 łyżki soku z cytrynycukier puderPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrynowąStopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniuStopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniaDodać jogurt i sok z cytryny, zmiksowaćCiasto przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa).Piec około 40 min. w 160 *C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem.przepis stądBabeczka jest dość mała, jeśli nam o taką chodzi to z tych składników taka wyjdzie.Jeśli zależy nam na większej to upieczemy z podwójnej ilości składników.