Wykonanie
Bardzo lubię jak ciasta, desery mają intesywne smaki i zapachy. Kocham kiedy cały dom pachnie wypiekami. Tak było w przypadku tych muffinek. Mocno aromatyczne, pulchne, idealne. W przepisie znajduje się dodatkowo na wierzchu krem, ja go pominęłam ze względu na upały jakie u nas panują. Chociaż muffiny znikły tak szybko, że nie trzeba było by się obawiać o krem :) Przepis Rachel Allen.
Składniki : ( na 8 sztuk )125 g
masła125 g
cukruskórka z cytryny ( według uznania ja dałam z jednej całej, wtedy uzyskamy mocno
cytrynowe )2
jaja150 g
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę z proszkiem przesiewamy i delikatnie mieszamy łyżką.
Masło ucieramy z
cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy otartą
skórkę z cytryny ( ówcześniej sparzonej i wyszorowanej szczoteczką pod
wodą ),
jajka cały czas ucierając. Dosypujemy całą
mąkę od razu i łączymy ją za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki. Mieszamy tak długo aż składniki dobrze się połączą.Masą napełniamy 8 foremek. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut.Składniki na krem :50 g
masła125 g
cukru pudruskórka z 1/2
cytryny1 łyżeczka
soku z cytrynyMasło rozcieramy dodając stopniowo
cukier. Dokładamy sok i skórkę. Mieszamy aż będzie puszyste. Ostudzone babeczki smarujemy kremem.Smacznego :)