Wykonanie
Prosta babka ucierana, jednak o mocno
cytrynowym aromacie – samo ciasto jest bardzo
cytrynowe, a dodatkowo jest polane słodko-kwaśnym
cytrynowym lukrem.Nie zdziwcie się, bo to nie kolejna babka z lekko
cytrynową nutą, ale ciasto intensywnie
cytrynowe, wzbogacone zarówno skórką, jak i sporą ilością soku – dla zagorzałych fanów
cytrusów będzie idealne!Keksówka 30 cm x 11 cmSkładniki140 g
masła200 g
cukru4
jajka250 g
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny80 ml
soku z cytrynylukier cytrynowy50 g
cukru pudru1 i 1/2 łyżki
soku z cytrynyWykonaniewszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowejmiękkie
masło utrzeć
cukrem na jasną, puszystą masędalej miksując, dodawać po jednym
jajku. Miksować dalej, aż masa będzie jasna i puszystaprzez sitko dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, a następnie
skórkę z cytryny i na najniższych obrotach miksera, krótko wmieszać je do ciasta na końcu dodać
sok z cytryny i delikatnie, krótko wymieszać mikseremciasto przelać do keksówki wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułka tartąpiec w 180 przez 40 do 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka – wtedy można być pewnym, że ciasto jest gotoweprzygotować
lukier:
cukier puder dokładnie utrzeć z
sokiem z cytrynybabkę przestudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłą polukrowaćprzechowywać w temperaturze pokojowej, pod folią lub papierem, by nie wysychała
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus