ßßß
Prosta babka ucierana, jednak o mocno cytrynowym aromacie – samo ciasto jest bardzo cytrynowe, a dodatkowo jest polane słodko-kwaśnym cytrynowym lukrem.Nie zdziwcie się, bo to nie kolejna babka z lekko cytrynową nutą, ale ciasto intensywnie cytrynowe, wzbogacone zarówno skórką, jak i sporą ilością soku – dla zagorzałych fanów cytrusów będzie idealne!Keksówka 30 cm x 11 cmSkładniki140 g masła200 g cukru4 jajka250 g mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka skórki otartej z cytryny80 ml soku z cytrynylukier cytrynowy50 g cukru pudru1 i 1/2 łyżki soku z cytrynyWykonaniewszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowejmiękkie masło utrzeć cukrem na jasną, puszystą masędalej miksując, dodawać po jednym jajku. Miksować dalej, aż masa będzie jasna i puszystaprzez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie skórkę z cytryny i na najniższych obrotach miksera, krótko wmieszać je do ciasta na końcu dodać sok z cytryny i delikatnie, krótko wymieszać mikseremciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartąpiec w 180 przez 40 do 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka – wtedy można być pewnym, że ciasto jest gotoweprzygotować lukier: cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytrynybabkę przestudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłą polukrowaćprzechowywać w temperaturze pokojowej, pod folią lub papierem, by nie wysychała
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus