ßßß Cookit - przepis na Babka mocno cytrynowa

Babka mocno cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Prosta babka ucierana, jednak o mocno cytrynowym aromacie – samo ciasto jest bardzo cytrynowe, a dodatkowo jest polane słodko-kwaśnym cytrynowym lukrem.
Nie zdziwcie się, bo to nie kolejna babka z lekko cytrynową nutą, ale ciasto intensywnie cytrynowe, wzbogacone zarówno skórką, jak i sporą ilością soku – dla zagorzałych fanów cytrusów będzie idealne!
Keksówka 30 cm x 11 cm
Składniki
140 g masła
200 g cukru
4 jajka
250 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
80 ml soku z cytryny
lukier cytrynowy
50 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
miękkie masło utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę
dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Miksować dalej, aż masa będzie jasna i puszysta
przez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie skórkę z cytryny i na najniższych obrotach miksera, krótko wmieszać je do ciasta na końcu dodać sok z cytryny i delikatnie, krótko wymieszać mikserem
ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą
piec w 180 przez 40 do 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka – wtedy można być pewnym, że ciasto jest gotowe
przygotować lukier: cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny
babkę przestudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłą polukrować
przechowywać w temperaturze pokojowej, pod folią lub papierem, by nie wysychała
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/babka-mocno-cytrynowa