Wykonanie
Ciasto
cytrynowe jest dobre tylko wtedy, kiedy a) nie jest wyschniętym na wiór kawałkiem tektury i b) jest wyraźnie kwaśne. I to, które zrobiłam spełnia oba warunki ;) lekkie, słodkie, z prostych składników, które na pewno macie w domu. Więc rozgrzejcie piekarnik i do dzieła!HISZPAŃSKIE CIASTO
CYTRYNOWESkładniki (na blachę 22x28cm):200g
masła200g
cukru200g
mąki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniacytryna150g
cukru pudruMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, następnie kolejno dodać
jajka. Wciąż miksując (na wolniejszych obrotach) dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia oraz skórkę startą z
cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia (masa będzie gęsta, należy ją wygładzić). Piec w temperaturze 180°C – pierwsze 15 minut z termoobiegiem, kolejne 10 z dwiema grzałkami.
Cukier puder wymieszać z
sokiem wyciśniętym z
cytryny, aż powstanie gładki
lukier. Gorące ciasto ponakłuwane widelcem posmarować lukrem. Można ostudzić przed podaniem, ale niekoniecznie – przy takim zapachu ciężko się powstrzymać ;)Przepis stąd: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/08/24/hiszpanskie-ciasto-cytrynowe/Wpis dołączam do akcji: