Wykonanie
Ten przepis bardzo długo czekał na swoją kolej. To szybkie i proste ciasto piekłam kilka
razy i jeszcze mnie nie zawiodło. Podczas przygotowań należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a upieczone ciasto studzić w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj, ale
margarynę z oryginalnego przepisu zastąpiłam
masłem. Smacznego:)250 g
masła,szklanka
cukru,2 szklanki
mąki (340 g),czubata łyżeczka
proszku do pieczenia.4
jajka,duża
cytrynaLukier:
cukier pudersok z cytrynywrzątek
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z
sokiem.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Miękkie
masło utrzeć mikserem z
cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać
jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać połowę
mąki i wymieszać. Dodać sok ze
skórką z cytryny i resztę
mąki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować
lukier;
cukier puder utrzeć z
sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej
wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać
skórką z cytryny.