ßßß
Ten przepis bardzo długo czekał na swoją kolej. To szybkie i proste ciasto piekłam kilka razy i jeszcze mnie nie zawiodło. Podczas przygotowań należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a upieczone ciasto studzić w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj, ale margarynę z oryginalnego przepisu zastąpiłam masłem. Smacznego:)250 g masła,szklanka cukru,2 szklanki mąki (340 g),czubata łyżeczka proszku do pieczenia.4 jajka,duża cytrynaLukier:cukier pudersok z cytrynywrzątekCytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórką z cytryny.