Wykonanie
Wilgotna, puszysta i odpowiednio słodka :)O zapachu i smaku
skórki cytrynowej.Lubię
mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień.Kawałek do
kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ...U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę tu chodzi, a o smak.A smak to ona ma ... uuuuu..... rewelacyjny! :))
Składniki:250g
masła (o temperaturze pokojowej)200g
cukruskórka otarta z 1 sparzonej
cytryny50g kandyzowanej
skórki cytrynowej4
jajka250g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodać
skórkę z cytryny i kolejno wbijać całe
jajka, za każdym razem wszystko dobrze ubijając.
Mąkę przesiać, dodać
sól oraz
proszek do pieczenia. Po łyżce dodawać ją do masy jajecznej ubijając na średnich obrotach. Na koniec dodać
sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tarta i piec około 65-70 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem, czy babka jest przepieczona, gdyż każdy piekarnik piecze jednak trochę inaczej.Uświetnieniem babki, będzie
cytrynowy lukier lub
cukier puder - ja pominęłam :))