ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Ciasto z kaszy manny w takiej postaci kusiło mnie już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno udało mi się zabrać za jego przygotowanie. Zainspirowałam się Semolina Yogurt Cake ze strony Inquiring Chef. Tamto ciasto po upieczeniu nasącza się syropem, ale ja chciałam, żeby ciasto nie było aż tak słodkie i kaloryczne, więc pominęłam ten etap. Ciasto wyszło i tak wilgotne oraz bardzo smaczne. Upiekłam je w małej tortownicy o średnicy 17cm .
Ciasto z kaszy manny zawiera śladową ilość mąki pszennej, a struktura po upieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki.
Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak.
Składniki:
2/3 szklanki (120g) kaszy manny
1/3 szklanki (65g) cukru
1/3 szklanki (70g) oleju
niecała szklanka (200g) śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki (3g) proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cytryna
do dekoracji cienko obrana skórka z cytryny
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- do składników mokrych dodać kaszę, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- wszystko dobrze wymieszać
- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- ciasto przelać do przygotowanej formy
- piec w 170 stopniach przez 30-35 minut
Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta).
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/05/ciasto-cytrynowe-z-kaszy-manny.html