Wykonanie
Ciasto z
kaszy manny w takiej postaci kusiło mnie już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno udało mi się zabrać za jego przygotowanie. Zainspirowałam się Semolina
Yogurt Cake ze strony Inquiring Chef. Tamto ciasto po upieczeniu nasącza się
syropem, ale ja chciałam, żeby ciasto nie było aż tak słodkie i kaloryczne, więc pominęłam ten etap. Ciasto wyszło i tak wilgotne oraz bardzo smaczne. Upiekłam je w małej tortownicy o średnicy 17cm .
Ciasto z
kaszy manny zawiera śladową ilość
mąki pszennej, a struktura po upieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast
jogurtowych. Sama
kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na
języku jej niewielkie grudki.Dodatek skórki i
soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie
cytrynowy posmak.
Składniki:2/3 szklanki (120g)
kaszy manny1/3 szklanki (65g)
cukru1/3 szklanki (70g)
olejuniecała szklanka (200g)
śmietany 18%2
jajka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z
wanilii1/3 łyżeczki (2g)
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki (3g)
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
cytrynado dekoracji cienko obrana
skórka z cytrynyWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
jajka ubić z
cukrem, dodać
śmietanę,
olej oraz ekstrakt z
wanilii, wymieszać- do składników mokrych dodać
kaszę,
sól oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną- wszystko dobrze wymieszać-
cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką- ciasto przelać do przygotowanej formy- piec w 170 stopniach przez 30-35 minut
Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i
skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie
soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco
mleka lub
wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta).