ßßß
Ciasto z kaszy manny zawiera śladową ilość mąki pszennej, a struktura po upieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki.Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak.
Składniki:2/3 szklanki (120g) kaszy manny1/3 szklanki (65g) cukru1/3 szklanki (70g) olejuniecała szklanka (200g) śmietany 18%2 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z wanilii1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej3/4 łyżeczki (3g) proszku do pieczeniaszczypta soli1 cytrynado dekoracji cienko obrana skórka z cytryny
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać- do składników mokrych dodać kaszę, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- wszystko dobrze wymieszać- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką- ciasto przelać do przygotowanej formy- piec w 170 stopniach przez 30-35 minut
Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta).