Wykonanie
Cudownie, delikatnie cytrynowa. Mokra, ciężka a zarazem puszysta. Pycha. Łatwa i prosta. Przepis z TEJ strony.
Składniki :383 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 i 3/4 szklanki
cukru175 g miękkiego
masła ( 12 łyżek w przepisie, jednak łyżka łyżce nierówna. Odmierzyłam swoje i wyszło mi 175 g - tyle właśnie użyłam)3 duże
jajka1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego ( użyłam
cytrynowy )1/2 łyżeczki startej
skórki z cytryny1 szklanka
maślanki niskotłuszczowej ( a, że na diecie nie jestem dałam normalną )W jednej misce łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Dobrze mieszamy trzepaczką - ja przesiałam. Trzepaczka ponoć
daje całkiem podobny efekt co przesianie.
Masło ucieramy z
cukrem aż dobrze się połączą. Dodajemy po jednym
jajku cały czas mieszając. Następnie dokładamy ekstrakt i
skórkę z cytryny. Na koniec partiami, naprzemiennie dodajemy
mąkę i
maślankę ( kończąc dodawanie na
mące ) mieszając aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Formę z kominkiem o średnicy ok 23 cm smarujemy
olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, równamy wierzch. Pieczemy w 175°C przez 45 minut lub do suchego patyczka.Smacznego :)