ßßß
WYKONANIEPiekarnik nagrzać do 170̊ C. Foremki wysmarować masłem lub włożyć papilotki.Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko jej żółtą część). Utrzeć skórkę z cukrem w misce, dzięki czemu będzie miała silniejszy aromat.Dodać do miski wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, mak. Wymieszać.W osobnej misce wymieszać mokre składniki: śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i roztopione masło.Mokre składniki przelać do miski z suchymi składnikami jednocześnie delikatnie mieszając. Składniki powinno się mieszać jak najkrócej.Cisto przełożyć do foremek na ¾ ich wysokości.Piec ok. 18-20 minut. Przed wyjęciem z foremek studzić na kratce ok. 5 minut.Muffinki można polukrować lukrem przygotowanym ze 100g cukru pudru i 1-2 łyżeczek soku z cytryny.Smacznego!