Wykonanie
Muffinki mają wyczuwalny posmak i
aromat cytrynowy.
Mak dodaje im uroku, jest ledwo wyczuwalny w smaku. Ponieważ nie mam jeszcze formy do muffin, to piekłam w foremkach do babeczek. Przepis pochodzi z książki "Baking: From my
home to yours" autorstwa D. Greenspan, A. Richardson.składniki2/3 szklanki
cukruskórka i sok z jednej
cytryny2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody¼ łyżeczki
soli¾ szklanki kwaśnej
śmietany (200 ml)2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego8 łyżek
masła, roztopionego i ostudzonego2 łyżki
makuWYKONANIEPiekarnik nagrzać do 170̊ C. Foremki wysmarować
masłem lub włożyć papilotki.Zetrzeć
skórkę z cytryny (tylko jej żółtą część). Utrzeć skórkę z
cukrem w misce, dzięki
czemu będzie miała silniejszy aromat.Dodać do miski wszystkie suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
mak. Wymieszać.W osobnej misce wymieszać mokre składniki:
śmietanę,
jajka, ekstrakt
waniliowy,
sok z cytryny i roztopione
masło.Mokre składniki przelać do miski z suchymi składnikami jednocześnie delikatnie mieszając. Składniki powinno się mieszać jak najkrócej.Cisto przełożyć do foremek na ¾ ich wysokości.Piec ok. 18-20 minut. Przed wyjęciem z foremek studzić na kratce ok. 5 minut.Muffinki można polukrować lukrem przygotowanym ze 100g
cukru pudru i 1-2 łyżeczek
soku z cytryny.Smacznego!