ßßß Cookit - przepis na Muffinki cytrynowe z makiem

Muffinki cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Muffinki mają wyczuwalny posmak i aromat cytrynowy. Mak dodaje im uroku, jest ledwo wyczuwalny w smaku. Ponieważ nie mam jeszcze formy do muffin, to piekłam w foremkach do babeczek. Przepis pochodzi z książki "Baking: From my home to yours" autorstwa D. Greenspan, A. Richardson.
składniki
2/3 szklanki cukru
skórka i sok z jednej cytryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki kwaśnej śmietany (200 ml)
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 łyżek masła, roztopionego i ostudzonego
2 łyżki maku
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do 170̊ C. Foremki wysmarować masłem lub włożyć papilotki.
Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko jej żółtą część). Utrzeć skórkę z cukrem w misce, dzięki czemu będzie miała silniejszy aromat.
Dodać do miski wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, mak. Wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mokre składniki: śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i roztopione masło.
Mokre składniki przelać do miski z suchymi składnikami jednocześnie delikatnie mieszając. Składniki powinno się mieszać jak najkrócej.
Cisto przełożyć do foremek na ¾ ich wysokości.
Piec ok. 18-20 minut. Przed wyjęciem z foremek studzić na kratce ok. 5 minut.
Muffinki można polukrować lukrem przygotowanym ze 100g cukru pudru i 1-2 łyżeczek soku z cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/07/Muffinki-cytrynowe-z-makiem.html