ßßß
Na taką babkę miałam ochotę już od dawna. Problem w tym, że w naszym małym Kinnegad nie ma polskiego sklepu, a w irlandzkich trudno go dostać, trzeba więc było wycieczki do większego miasta, by zdobyć ten cenny składnik ;) W takich chwilach tęsknie trochę do Dublina, w którym wszystko było pod ręką. W końcu znalazłam jednak mak i kupiłam go zapobiegawczo całe mnóstwo :)Babkę upiekłam z przepisu Sally, do której lubię od czasu do czasu zajrzeć. Wyszła po prostu przepyszna – miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna, ze wspaniale chrupiącym makiem. Cudo! Idąc za radą Sally, użyłam do ciasta mąki tortowej zamiast zwykłej mąki pszennej i rzeczywiście zrobiło to ogromną różnicę. Zdecydowanie była to jedna z najlepszych babek, jaką jadłam.Polecam :)Składniki na dużą formę na babkę:3 szklanki mąki pszennej tortowej1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/4 szklanki maku230g miękkiego niesolonego masła2 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka otarta z 4 cytryn oraz sok z 21 szklanka maślankiLukier:1 szklanka cukru pudru, przesianegosok z 1/2 dużej lub 1 średniej cytryny (około 2 łyżek)Wykonanie:Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do dużej miski. Wsyp mak i wymieszaj. Odstaw na bok.Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, ubijając dokładnie. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę cytrynową.Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj do masy przesiane suche składniki na zmianę z maślanką. Miksuj tylko do połączenia.Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 – 50 minut lub do tzw suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił.Upieczoną babkę pozostaw przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjmij na kratkę.Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzoną babkę. Możesz też posypać wierzch odrobiną maku lub skórką cytrynową.Smacznego :)
