Wykonanie
Na taką babkę miałam ochotę już od dawna. Problem w tym, że w naszym małym Kinnegad nie ma polskiego sklepu, a w irlandzkich trudno go dostać, trzeba więc było wycieczki do większego miasta, by zdobyć ten cenny składnik ;) W takich chwilach tęsknie trochę do Dublina, w którym wszystko było pod ręką. W końcu znalazłam jednak
mak i kupiłam go zapobiegawczo całe mnóstwo :)Babkę upiekłam z przepisu Sally, do której lubię od czasu do czasu zajrzeć. Wyszła po prostu przepyszna – miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna, ze wspaniale chrupiącym
makiem. Cudo! Idąc za radą Sally, użyłam do ciasta
mąki tortowej zamiast zwykłej
mąki pszennej i rzeczywiście zrobiło to ogromną różnicę. Zdecydowanie była to jedna z najlepszych babek, jaką
jadłam.Polecam :)Składniki na dużą formę na babkę:3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 szklanki
maku230g miękkiego niesolonego
masła2 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka otarta z 4
cytryn oraz sok z 21 szklanka
maślankiLukier:1 szklanka
cukru pudru, przesianegosok z 1/2 dużej lub 1 średniej
cytryny (około 2 łyżek)Wykonanie:
Mąkę,
sól,
proszek do pieczenia oraz
sodę przesiej do dużej miski. Wsyp
mak i wymieszaj. Odstaw na bok.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo
jajka, ubijając dokładnie. Na koniec wmieszaj ekstrakt
waniliowy oraz sok i
skórkę cytrynową.Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj do masy przesiane suche składniki na zmianę z
maślanką. Miksuj tylko do połączenia.Ciasto przelej do formy wysmarowanej
masłem i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 – 50 minut lub do tzw suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił.Upieczoną babkę pozostaw przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjmij na kratkę.
Cukier puder wymieszaj z
sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzoną babkę. Możesz też posypać wierzch odrobiną
maku lub
skórką cytrynową.Smacznego :)