Wykonanie
Ciast ucieranych u mnie ostatnio dużo ale dzisiaj w wersji odwracanej. Dużą zaletą tego ciasta jest masa karmelowa. W połączeniu z mięciutkimi
morelami jest to nie byle jaki smak. Ponieważ polewa jest na spodzie polecam ciasto piec w takiej formie, przez którą nie będzie mogła wypłynąć. Ja piekłam w okrągłej tortownicy z odpinanym dnem i część polewy mi uciekło. Ale smak ciasta jest wspaniały, wilgotny i aromatyczny. Jet to moja propozycja do akcji Karoliny
Morelkowo-
Brzoskwiniowo . Przepis pochodzi z lipcowego numeru Kuchni.
Składniki na masę:100 g
masła1 szklanka
cukru pudrusok i skórka z 1
cytrynykilka kropel ekstraktu
waniliowego12
moreliSkładniki na ciasto:100 g
masła2/3 szklanki
cukrukilka kropli ekstraktu
waniliowego2
jajka3/4 szklanki
maślanki300 g
mąki1/4 łyżeczki
sody1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliPrzygotować masę
owocową. Rozpuszczone
masło zmieszać z
cukrem pudrem, esktraktem
waniliowym oraz skórką i
sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu 5 minut aż powstanie karmel mieszając od czasu do czasu. Wlać do formy i ułożyć na nim połówki
moreli.
Masło z
cukrem utrzeć, dodać ekstrakt
waniliowy i
jajko a gdy masa będzie gładka wbić kolejne i ucierać 2-3 minuty. Dodać
mąkę wymieszaną z
solą,
sodą i
proszkiem do piecznia na przemian z
maślanką. Rozsmarować na morelach. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. Wyłożyć ciasto na talerz
spodem do góry. Można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)