ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto z morelami

Odwrócone ciasto z morelami

nazwa

Wykonanie

Ciast ucieranych u mnie ostatnio dużo ale dzisiaj w wersji odwracanej. Dużą zaletą tego ciasta jest masa karmelowa. W połączeniu z mięciutkimi morelami jest to nie byle jaki smak. Ponieważ polewa jest na spodzie polecam ciasto piec w takiej formie, przez którą nie będzie mogła wypłynąć. Ja piekłam w okrągłej tortownicy z odpinanym dnem i część polewy mi uciekło. Ale smak ciasta jest wspaniały, wilgotny i aromatyczny. Jet to moja propozycja do akcji Karoliny Morelkowo- Brzoskwiniowo . Przepis pochodzi z lipcowego numeru Kuchni.
Składniki na masę:
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
kilka kropel ekstraktu waniliowego
12 moreli
Składniki na ciasto:
100 g masła
2/3 szklanki cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
300 g mąki
1/4 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Przygotować masę owocową. Rozpuszczone masło zmieszać z cukrem pudrem, esktraktem waniliowym oraz skórką i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu 5 minut aż powstanie karmel mieszając od czasu do czasu. Wlać do formy i ułożyć na nim połówki moreli. Masło z cukrem utrzeć, dodać ekstrakt waniliowy i jajko a gdy masa będzie gładka wbić kolejne i ucierać 2-3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do piecznia na przemian z maślanką. Rozsmarować na morelach. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/07/Odwrocone-ciasto-z-morelami.html