ßßß
Składniki (na 6-8 porcji):Ciasto:125 g masła w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru2 duże jajka w temperaturze pokojowejskórka (tylko żółta część) starta z 3-4 cytryn1½ szklanki mąki¼ czubatej łyżeczki proszku do pieczenia¼ czubatej łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli2 łyżki soku z cytryny1/3 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoLukier cytrynowy:1 szklanka cukru pudrukilka łyżek soku z cytrynyFormę o średnicy 22 cm natłuścić i wyłożyć (dno oraz boki) papierem do pieczenia.Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, dodać sól, wymieszać.W innej misce wymieszać maślankę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.Masło ucierać z cukrem na jasną, puszystą, jednolitą masę, przez około 5 minut.Zmniejszyć obroty miksera, dodać jajko; gdy zostanie dokładnie rozprowadzone – dodać kolejne jajko.Gdy i drugie połączy się z mieszaniną, dodać skórkę cytrynową.Miksując dalej dodawać partiami składniki suche i mokre – zaczynając i kończąc na suchych.Gdy masa będzie jednolita, przełożyć ją do formy.Piec w 175 stopniach przez 45 minut do godziny, w razie potrzeby dłużej; do momentu, kiedy środek ciasta będzie sprężysty, a szpikulec włożony w samym środku, do dna, będzie po wyjęciu suchy i czysty.Wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut w formie. Ostrożnie wyjąć z blachy, zdjąć dno i odkleić papier, wystudzić na kratce; dnem do dołu.Gdy będzie letnie, pokryć lukrem: najlepiej nakładać go na środek ciasta i pozwolić rozpłynąć się we wszystkich kierunkach.Cukier przesiać. Dodawać bardzo powoli soku z cytryny (lubię go podgrzać) i ucierać (mi najwygodniej to robić drewnianą kulą do ucierania). Rozprowadzić na pastę i dalej dodawać sok, kropla po kropli, ucierając do uzyskania gładkiej, pożądanej konsystencji.