Wykonanie
To mój spóźniony prezent na Mikołajki:) Przepyszne
ciasteczka - w środku miękkie, chrupkie na zewnątrz. Przepis znalazłam tutaj . Gorąco polecam:)
Składniki (odmierzamy szklanką o poj. 250 ml):kostka
masła2 szklanki
cukru (można dać trochę mniej)4
jajka1/4 szklanki
maślanki2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu3 i 1/3 szklanki
mąki2/3 szklanki tradycyjnego
kakao (dałam 1/3 szklanki)2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli1 szklanka przesianego
cukru pudru (do obtaczania)Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z 2 szklankami
cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo
jajka, później
maślankę, ekstrakt z
wanilii i
czerwony barwnik spożywczy.Do osobnej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
sól. Suche składniki dodać do mokrych i miksować na niskich obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno
mieć kremową konsystencję, nie zrażajcie się, że jest za bardzo lepkie. Tak powinno być:) Jeśli jest za luźne dodać 1/4 szklanki więcej
mąki i wymieszać ponownie. Przykryć i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę, aby ciasto łatwo formowało się w dłoniach (jeśli jesteście niecierpliwi tak, jak ja i wyciągniecie ciasto z lodówki zanim trochę stwardnieje, to proponuję co jakiś czas zmoczyć ręce w wodzie, aby ciasto nie przywierało nam do rąk).W międzyczasie wsypać do miseczki (lub na głęboki talerz) przesiany
cukier puder, wyłożyć 2-3 blachy papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 190° C .Wyjąć ciasto z lodówki, nabrać trochę na dłoń, spłaszczyć, na środek położyć Oreo i oblepić je. Uformować kulkę (nie spłaszczamy jej, ponieważ w piekarniku sama się rozpłaszczy) i obtoczyć w cukrze pudrze. Tak przygotowane
ciastka układać na blasze w odstępach ok. 3 cm.
Ciastka rosną jak szalone, więc proponuję umieścić nie więcej jak 6 szt. na blachę, a najlepiej umieścić je w metalowych obręczach do potraw, bądź metalowych wykrawaczkach do
ciastek (ja użyłam okrągłych i w kształcie gwiazdki). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 14 minut, aż
ciastka urosną i popękają na górze.Porada: tuż przed włożeniem
ciastek do piekarnika dobrze jeszcze raz obtoczyć je w cukrze pudrze - wzorek marmurkowy będzie bardziej widoczny.