ßßß
Składniki:12-15 sztukMuffinki:250 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej¼ łyżeczki soli2 jajka1 ¼ szklanki soku pomarańczowego (u mnie świeżo wyciśnięty; jeśli pomarańcze będą średnio słodkie możemy dodać trochę więcej cukru)¼ szklanki maślanki1 łyżka ekstraktu waniliowego100 g masłaskórka z jednej pomarańczy3 – 4 łyżki makuLukier:½ szklanki cukru pudru1 -1,5 łyżki soku pomarańczowegoWykonanie:Muffinki: w miseczce mieszamy mąkę razem z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy sok pomarańczowy, maślankę, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło.Następnie łączymy ze sobą składniki mokre i suche. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mak. Delikatnie kilkoma ruchami mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Jeśli mamy silikonową foremkę, wtedy nie ma takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na 12-15 części i wypełniamy nimi wgłębienia foremki, do ok. 3/4 wysokości.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Muffinki pieczemy ok. 18-22 minuty, aż będą rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.Lukier: do miseczki przesypujemy cukier i dolewamy sok z pomarańczy. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Przestudzone muffinki polewamy lukrem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ