Wykonanie
Poziom trudnościWalentynki to święto zakochanych – w Polsce świętowane od niedawna. Nie jestem wielką fanką tego święta, ale jakiś akcent walentynkowy zawsze się znajdzie na moim
stole. Moi najbliżsi prawie codziennie jedzą pyszne żarełko. Jedyne czym
mogę zaskoczyć w Walentynki moich ukochanych czterech facetów, to niecodzienne, słodkie małe co nieco. Walentynkowe babeczki świetnie się w te małe co nieco wpisują. Do przybrania babeczek można użyć małych, słodkich pianek lub posypek np. firmy Oetker, do kupienia w każdym większym sklepie, na dziale z dodatkami do przygotowywania ciast.Porcja na 12 babeczekSkładniki:Babeczki:1
jajko50 g
masła150 ml
maślanki1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
cukru150 g
pszennej mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyszczypta
soliKrem:150 g
masła300 g
cukru pudru3 łyżki
mleka3 łyżki
wiórków kokosowychposypki do dekoracjiSposób przygotowania:Wszystkie składniki babeczek i kremu muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Zmieszać razem wszystkie składniki mokre, dodać wszystkie składniki suche.
Całość wymieszać na gładką masę.
Papilotki (papierowe foremki) włożyć do specjalnej blaszki do pieczenia babeczek.
Każdą napełnić do ⅔ wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i porządnie wystudzić. Przygotować krem.
Wiórki kokosowe rozdrobić w malakserze lub w moździerzu.
Masło utrzeć z
cukrem i wiórkami kokosowymi na lekką, puszystą masę.
Cały czas miksując, dodawać małymi porcjami
mleko.
Udekorować babeczkę kremem przy pomocy rękawa cukierniczego lub foliowej
torebki z odciętym
rogiem, lub nałożyć go po prostu łyżeczką.
Dla lepszego efektu posypać kolorową posypką.
Smacznego!