ßßß Cookit - przepis na Walentynkowe babeczki

Walentynkowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Walentynki to święto zakochanych – w Polsce świętowane od niedawna. Nie jestem wielką fanką tego święta, ale jakiś akcent walentynkowy zawsze się znajdzie na moim stole. Moi najbliżsi prawie codziennie jedzą pyszne żarełko. Jedyne czym mogę zaskoczyć w Walentynki moich ukochanych czterech facetów, to niecodzienne, słodkie małe co nieco. Walentynkowe babeczki świetnie się w te małe co nieco wpisują. Do przybrania babeczek można użyć małych, słodkich pianek lub posypek np. firmy Oetker, do kupienia w każdym większym sklepie, na dziale z dodatkami do przygotowywania ciast.
Porcja na 12 babeczek
Składniki:
Babeczki:
1 jajko
50 g masła
150 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g cukru
150 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
Krem:
150 g masła
300 g cukru pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
posypki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki babeczek i kremu muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Zmieszać razem wszystkie składniki mokre, dodać wszystkie składniki suche.
Całość wymieszać na gładką masę.
Papilotki (papierowe foremki) włożyć do specjalnej blaszki do pieczenia babeczek.
Każdą napełnić do ⅔ wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i porządnie wystudzić. Przygotować krem. Wiórki kokosowe rozdrobić w malakserze lub w moździerzu.
Masło utrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi na lekką, puszystą masę.
Cały czas miksując, dodawać małymi porcjami mleko.
Udekorować babeczkę kremem przy pomocy rękawa cukierniczego lub foliowej torebki z odciętym rogiem, lub nałożyć go po prostu łyżeczką.
Dla lepszego efektu posypać kolorową posypką.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/02/walentynkowe-babeczki