Wykonanie
Rozpaczliwie potrzebowałam czegoś słodkiego, a że miałam mało czasu (musiałam się wyrobić podczas Idusiowej drzemki) wybór padł na muffiny. I tak oto w ciągu 20 minut lekkie jak puch muffiny z
malinami wylądowały w piekarniku. A teraz cieszą podniebienie :)Składniki:200g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sodyszczypta
soli50g roztopionego
masła50g drobnego
cukru1
jajko200 ml
mleka waniliowego sojowego lub krowiego125g
malincukier puder, do posypaniaPrzygotowanie:
Maliny umyć i odstawić do osuszenia.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
cukier.W drugim naczyniu wymieszać mikserem składniki mokre:
mleko, roztopione, ale przestudzone
masło i
jajko.Połączyć zawartość obu naczyń i wzmieszać mikserem. Następnie dodać umyte
maliny i wymieszać całość lyżką a następnie nałożyć po same brzegi do papilotek.Piec około 20 minut, lub dłużej (do suchego patyczka) w temperaturze 200°C.Gotowe muffiny udekorować
cukrem pudrem.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)Smacznego :)P.s. Następnym razem przepis wzbogacę o
biała czekoladę, co i wam polecam. Będą jeszcze pyszniejsze :)