Wykonanie
Dzień dobry!Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot, w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem
wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z
białym winem, udekorowane kremem z
mascarpone, również z dodatkiem
białego wina.
Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki.Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec dla niej takie słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z
winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)Zapraszam!Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej150 g
cukru2
jajka120 g
masła50 ml
mleka70 ml
białego wina Barefoot Moscato1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliDekoracja:250 g
serka mascarpone50 g
cukru pudru2 łyżki
białego wina Barefoot Moscato1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoposypka cukrowaWykonanie:W misce ucieramy
masło i
cukier na gładką i puszystą masę, dodajemy
jajka,
mleko i
wino, dalej ucieramy.Do masy dodajemy przesiane suche składniki, dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.Aby przygotować krem do dekoracji
serek mascarpone miksujemy z
cukrem i
winem, następnie wyciskamy ozdobną tylką na babeczki. Dekorujemy posypką
cukrową, chłodzimy.Smacznego!