ßßß
 
            
         Shortcake to specyficzny rodzaj ciasta, o zwartej, lekko kruszącej się strukturze, wywodzący się z Ameryki. Tradycyjnie łączy się je właśnie z truskawkami i podaje w formie ciasta lub sporych ciastek, przecinanych na pół i wypełnianych truskawkami oraz bitą śmietaną. Moim zdaniem smakuje wspaniale w każdej formie i stanowi doskonały deser na ciepłe letnie popołudnia przy kawce :)Przygotowałam to ciasto, korzystając z przepisu Jamie z My Baking Addiction i bardzo gorąco go Wam polecam. Jest aromatyczne, sycące i pięknie pachnie :) Truskawki oraz cytryna świetnie ze sobą współgrają, dodając ciastu lekkości, a biel bitej śmietany pięknie kontrastuje z czerwienią świeżych truskawek. Całość tworzy nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądające ciasto, które przygotujecie naprawdę niedużym nakładem pracy.Spróbujcie sami :)Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekówskórka otarta z 1 cytryny oraz 1 łyżka soku1 i 1/3 szklanki mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2/3 szklanki maślanki1/4 szklanki niesolonego masła, roztopionegookoło 100g truskawekDodatkowo:1 szklanka kremówki1 łyżka cukru pudrukilka świeżych truskawek do dekoracjiWykonanie:Truskawki pokrój w plasterki i odłóż na bok.Cukier oraz skórkę otartą z cytryny umieść w niedużej miseczce i rozcieraj pomiędzy palcami, aż cukier zrobi się wilgotny i nabierze cytrynowego aromatu.Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj razem z cytrynowym cukrem w dużej misce.W drugiej misie roztrzep jajko, dodaj maślankę, sok z cytryny, wanilię oraz roztopione i przestudzone masło i wymieszaj dokładnie.Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj krótko, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj jeszcze raz, ale tylko do połączenia.Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw przez 10 minut, po czym wyjmij delikatnie z formy i przenieś na kratkę do studzenia.Wystudzone ciasto udekoruj śmietaną ubitą z łyżką cukru i ułóż na wierzchu świeże truskawki.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)
Shortcake to specyficzny rodzaj ciasta, o zwartej, lekko kruszącej się strukturze, wywodzący się z Ameryki. Tradycyjnie łączy się je właśnie z truskawkami i podaje w formie ciasta lub sporych ciastek, przecinanych na pół i wypełnianych truskawkami oraz bitą śmietaną. Moim zdaniem smakuje wspaniale w każdej formie i stanowi doskonały deser na ciepłe letnie popołudnia przy kawce :)Przygotowałam to ciasto, korzystając z przepisu Jamie z My Baking Addiction i bardzo gorąco go Wam polecam. Jest aromatyczne, sycące i pięknie pachnie :) Truskawki oraz cytryna świetnie ze sobą współgrają, dodając ciastu lekkości, a biel bitej śmietany pięknie kontrastuje z czerwienią świeżych truskawek. Całość tworzy nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądające ciasto, które przygotujecie naprawdę niedużym nakładem pracy.Spróbujcie sami :)Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekówskórka otarta z 1 cytryny oraz 1 łyżka soku1 i 1/3 szklanki mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2/3 szklanki maślanki1/4 szklanki niesolonego masła, roztopionegookoło 100g truskawekDodatkowo:1 szklanka kremówki1 łyżka cukru pudrukilka świeżych truskawek do dekoracjiWykonanie:Truskawki pokrój w plasterki i odłóż na bok.Cukier oraz skórkę otartą z cytryny umieść w niedużej miseczce i rozcieraj pomiędzy palcami, aż cukier zrobi się wilgotny i nabierze cytrynowego aromatu.Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj razem z cytrynowym cukrem w dużej misce.W drugiej misie roztrzep jajko, dodaj maślankę, sok z cytryny, wanilię oraz roztopione i przestudzone masło i wymieszaj dokładnie.Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj krótko, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj jeszcze raz, ale tylko do połączenia.Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw przez 10 minut, po czym wyjmij delikatnie z formy i przenieś na kratkę do studzenia.Wystudzone ciasto udekoruj śmietaną ubitą z łyżką cukru i ułóż na wierzchu świeże truskawki.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)