ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Kol ejne ciasto z brzoskwiniami tym razem dla wielbicieli ciast bez mas. Jest to ciasto ucierane na bazie maślanki, z brzoskwiniami zanurzonymi w karmelu. Ciasto dzięki maślance lekko wilgotne a nie suche.
Wykonane w tortownicy o średnicy 26 cm i odwrócone do góry nogami wygląda bardzo ładnie.
Zapraszam na kawałek ciasta!!
Składniki
Masa karmelowa
10 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
8 brzoskwiń
Ciasto
10 dag masła
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jaja
¾ szklanki maślanki
30 dag mąki pszennej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka soli
Masa owocowa: rozpuścić masło, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu około 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Karmel wylać do okrągłej formy o średnicy 26 cm i poukładać na nim obrane połówki lub ćwiartki brzoskwiń.
Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodać esencję waniliową i jedno jajo – ucierać na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie wbić kolejne ciasto nadal wyrabiając. Dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą na przemian z maślanką.
Ciasto wyłożyć na brzoskwinie.
Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 0 C.
Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie około 10 minut i wyjąć na paterę odwracając go spodem do góry.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-z-brzoskwiniami