ßßß
SkładnikiMasa karmelowa10 dag masła¾ szklanki cukru pudrusok i skórka z 1 cytryny1 łyżeczka esencji waniliowej8 brzoskwińCiasto10 dag masła2/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej2 jaja¾ szklanki maślanki30 dag mąki pszennej¼ łyżeczki sody oczyszczonej1łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczka soliMasa owocowa: rozpuścić masło, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu około 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Karmel wylać do okrągłej formy o średnicy 26 cm i poukładać na nim obrane połówki lub ćwiartki brzoskwiń.Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodać esencję waniliową i jedno jajo – ucierać na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie wbić kolejne ciasto nadal wyrabiając. Dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą na przemian z maślanką.Ciasto wyłożyć na brzoskwinie.Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 0 C.Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie około 10 minut i wyjąć na paterę odwracając go spodem do góry.Smacznego!!

