Wykonanie
Pewnie wszyscy już wiedzą o tym, że jak się miksuje przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ( tj. w lewą stronę) to się szybciej ubija. Ja nie wiedziałam, ale że pozyskałam taką informację to po przetestowaniu Wam ją przekazuję. Doskonała propozycja dla osób tak niecierpliwych, jak ja.
Potrzebne składniki:6
jajek6 łyżek
mąki pszennej1 łyżka kartoflanki6 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier waniliowy/aromat
waniliowySposób wykonania:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka wbijamy do dość dużego naczynia, dodajemy szczyptę
soli, miksując w lewą stronę ubijamy na sztywną pianę ( aby nie mogła wypaść z garnka ).Wsypujemy
cukier waniliowy, dodajemy
żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach.Wsypujemy 6 łyżek
mąki pszennej, 1 łyżkę kartoflanki, 6 łyżek
cukru i 1,5 łyżeczki prosku do pieczenia.Wylewamy do tortownicy o średnicy 29 cm.Pieczemy ok. 20 min. w 150 st.Zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego !