ßßß Cookit - przepis na Jasny biszkopt z 6 jajek - przepis podstawowy.

Jasny biszkopt z 6 jajek - przepis podstawowy.

nazwa

Wykonanie

Pewnie wszyscy już wiedzą o tym, że jak się miksuje przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ( tj. w lewą stronę) to się szybciej ubija. Ja nie wiedziałam, ale że pozyskałam taką informację to po przetestowaniu Wam ją przekazuję. Doskonała propozycja dla osób tak niecierpliwych, jak ja.
Potrzebne składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kartoflanki
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy/aromat waniliowy
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dość dużego naczynia, dodajemy szczyptę soli, miksując w lewą stronę ubijamy na sztywną pianę ( aby nie mogła wypaść z garnka ).
Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach.
Wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę kartoflanki, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżeczki prosku do pieczenia.
Wylewamy do tortownicy o średnicy 29 cm.
Pieczemy ok. 20 min. w 150 st.
Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/07/jasny-biszkopt-z-6-jajek-przepis.html