ßßß Cookit - przepis na Racuchy z kwiatami akacji (robinii)

Racuchy z kwiatami akacji (robinii)

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe o delikatnym aromacie), chabry i akację.
Akacja to roślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć.
Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem.
Składniki:
20 kwiatostanów akacji
4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Kwiatostany akacji delikatnie opłukujemy pod wodą, a następnie oddzielamy kwiaty od łodyżek i usuwamy szypułki, aby zostały same płatki, słupki i pręciki.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Białka łączymy delikatnie z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy kwiaty.
Przygotowane ciasto smażymy na rumiano, z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe racuchy oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/06/racuchy-z-kwiatami-akacji-robinii.html