Wykonanie
Jeden z najstarszych przepisów z których korzystam. Dostałam go lata temu od cioci mojej koleżanki.
Biszkopt wychodzi zawsze, a przepis nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Jest banalnie prosty. Po upieczeniu i wystudzeniu przed przełożeniem kremem ponczuję go z reguły leciutko osłodzoną
wodą lub jeśli tort jest dla dorosłych to jeszcze z dodatkiem
alkoholu. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:5
jajek (zważyć razem ze skorupkami)*o 30g mniej
cukru zwykłegoo 50g mniej
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dosypywać stopniowo
cukier cały czas miksująć. Następnie kolejno dodawać
żółtka.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut do tzw "suchego patyczka".*przykładowo: jeśli
jajka ważą 300g to dodajemy 270g
cukru i 250g
mąkiSmacznego :)