Wykonanie
Przepisz na
biszkopt, który zawsze się udaje! Idealnie równy i puszysty!
Składniki na
biszkopt (tortownica średnicy 24cm)5
jajek kasy L w temperaturze pokojowej½ szklanki
mąki pszennej (70 g)½ szklanki
mąki ziemniaczanej (70 g)¾ szklanki drobnego
cukru do wypieków (130 g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie
biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w
trzech partiach
cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem
biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone
biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat.
Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie za pomocą cienkiego noża odkrawamy od krawędzi formy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Puszysty
biszkopt gotowy do przełożenia ulubionym kremem!Smacznego!