ßßß
Scroll down for recipe in EnglishCytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe(10 porcji)Składniki:1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli½ szklanki oleju roślinnego1 szklanka cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 jajka1 szklanka jogurtu greckiego1 ½ szklanki jagód, mogą być mrożonesok i starta skórka z 1 cytrynyLukier:1 szklanka cukru pudruok. 3 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm.Przesiej mąkę (bez 2 łyżek) wraz z proszkiem do pieczenia i solą i odstaw.W dużej misce ubij mikserem olej roślinny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj wanilię i jajka. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i dodaj sok i skórkę z cytryny.Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodawaj w partiach jogurt na przemian z mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.W międzyczasie wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta.Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj.Smacznego!
English version(10 servings)Ingredients:1½ cups +2 tbsp flour, divided2 tsp baking powder½ tsp salt½ cup vegetable oil1 cup sugar1 tsp vanilla extract3 eggs1 cup plain Greek yogurt1½ cups blueberries1 lemon, zested1 lemon, juicedGlaze:1 cup powdered sugar3 tbsp lemon juice (approximately)Preparation:Preheat oven to 180 oC.Sift together 1½ cups flour, baking powder and salt. Set aside.In a large bowl whisk together vegetable oil and sugar. Add vanilla and eggs. Mixing until well combined. Add the zest and juice of a lemon.Alternate mixing in yogurt and flour mixture in 2 batches. Do not over mix.In a bowl toss blueberries with 2 tbsp flour until well coated. Fold blueberries into cake batter.Pour into a 22 cm spring form pan. Bake for 50-60 minutes, until a tester comes out clean. Let cool completely.In a small bowl mix together powdered sugar and lemon juice until desired consistency.Remove the outside of the spring form pan. Drizzle cake with the glaze.Enjoy!
Share the post "Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake"


