Wykonanie
Share the post "
Cytrynowo-
jagodowe ciasto
jogurtowe / Lemon blueberry
yogurt cake"Dziś proponuję coś słodkiegoBardzo przyjemne
cytrynowe ciasto
jogurtowe z dużą ilością
jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem
cytrynowym. Polecam do
kawy wszystkim łasuchom!Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj
Scroll down for recipe in English
Cytrynowo-
jagodowe ciasto
jogurtowe(10 porcji)Składniki:1 ½ szklanki
mąki + 2 łyżki ekstra2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli½ szklanki
oleju roślinnego1 szklanka
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3
jajka1 szklanka
jogurtu greckiego1 ½ szklanki
jagód, mogą być mrożonesok i starta skórka z 1
cytrynyLukier:1 szklanka
cukru pudruok. 3 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm.Przesiej
mąkę (bez 2 łyżek) wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą i odstaw.W dużej misce ubij mikserem
olej roślinny z
cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj
wanilię i
jajka. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i dodaj sok i
skórkę z cytryny.Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodawaj w partiach
jogurt na przemian z
mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.W międzyczasie wymieszaj
jagody z 2 łyżkami
mąki i wmieszaj do gotowego ciasta.Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania lukru, wymieszaj
cukier puder z
sokiem z cytryny, dodaj więcej
cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp
białą czekoladą i podawaj.Smacznego!
English version(10 servings)Ingredients:1½ cups +2 tbsp
flour, divided2 tsp baking powder½ tsp salt½ cup vegetable oil1 cup sugar1 tsp vanilla extract3 eggs1 cup plain Greek
yogurt1½ cups blueberries1 lemon, zested1 lemon, juicedGlaze:1 cup powdered sugar3 tbsp lemon juice (approximately)Preparation:Preheat oven to 180 oC.Sift together 1½ cups
flour, baking powder and salt. Set aside.In a large bowl
whisk together vegetable oil and sugar. Add vanilla and eggs. Mixing until well combined. Add the zest and juice of a lemon.Alternate mixing in
yogurt and
flour mixture in 2 batches. Do not over mix.In a bowl toss blueberries with 2 tbsp
flour until well coated. Fold blueberries into
cake batter.
Pour into a 22 cm spring form pan. Bake for 50-60 minutes, until a tester comes out clean. Let cool completely.In a small bowl mix together powdered sugar and lemon juice until desired consistency.Remove the outside of the spring form pan. Drizzle
cake with the glaze.Enjoy!
Share the post "
Cytrynowo-
jagodowe ciasto
jogurtowe / Lemon blueberry
yogurt cake"