ßßß Cookit - przepis na Lemon blueberry yogurt cake

Lemon blueberry yogurt cake

nazwa

Wykonanie

Share the post "Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake"
Dziś proponuję coś słodkiego
Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom!
Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj
Scroll down for recipe in English
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe
(10 porcji)
Składniki:
1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
1 ½ szklanki jagód, mogą być mrożone
sok i starta skórka z 1 cytryny
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm.
Przesiej mąkę (bez 2 łyżek) wraz z proszkiem do pieczenia i solą i odstaw.
W dużej misce ubij mikserem olej roślinny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj wanilię i jajka. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i dodaj sok i skórkę z cytryny.
Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodawaj w partiach jogurt na przemian z mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.
W międzyczasie wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta.
Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj.
Smacznego!
English version
(10 servings)
Ingredients:
1½ cups +2 tbsp flour, divided
2 tsp baking powder
½ tsp salt
½ cup vegetable oil
1 cup sugar
1 tsp vanilla extract
3 eggs
1 cup plain Greek yogurt
1½ cups blueberries
1 lemon, zested
1 lemon, juiced
Glaze:
1 cup powdered sugar
3 tbsp lemon juice (approximately)
Preparation:
Preheat oven to 180 oC.
Sift together 1½ cups flour, baking powder and salt. Set aside.
In a large bowl whisk together vegetable oil and sugar. Add vanilla and eggs. Mixing until well combined. Add the zest and juice of a lemon.
Alternate mixing in yogurt and flour mixture in 2 batches. Do not over mix.
In a bowl toss blueberries with 2 tbsp flour until well coated. Fold blueberries into cake batter.
Pour into a 22 cm spring form pan. Bake for 50-60 minutes, until a tester comes out clean. Let cool completely.
In a small bowl mix together powdered sugar and lemon juice until desired consistency.
Remove the outside of the spring form pan. Drizzle cake with the glaze.
Enjoy!
Share the post "Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake"
Źródło:http://karmelowy.pl/cytrynowo-jagodowe-ciasto-jogurtowe-lemon-blueberry-yogurt-cake