Wykonanie
Jeśli jeszcze nie macie foremki na minibabki, zastanówcie się, czy sobie takiej nie sprawić. Ja jestem bardzo zadowolona z efektu - babeczki wyglądają uroczo. Do tego szybciej się je piecze, a w czasie świątecznych przygotować to niebagatelna korzyść. Minibabki w wersji cytrynowej polecam właśnie na Wielkanoc, bo wystarczy na nie spojrzeć, by poczuć nadchodzącą wiosnę ;) Do tego świetnie będą się prezentować na świątecznym
stole. I oczywiście wszystkim smakować, bo są przepyszne, delikatne i aromatyczne.- 125g
cukru- skórka starta z 1
cytryny- 3 łyżki
oleju- 80ml
mleka- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji cytrynowej (opcjonalnie)- 75g
mąki- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 4 czubate łyżeczki
cukru pudru-
sok z cytryny1) Zmiksować
cukier,
skórkę z cytryny,
olej,
mleko,
jajko i esencję
cytrynową (ok. 30 sekund).2) Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól i dodać do masy.3) Zmiksować i przelać do wysmarowanych
olejem foremek do minibabek.4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 22-23 minuty.5) Po wystudzeniu polać lukrem przygotowanym z
cukru pudru i
soku z cytryny w odpowiedniej ilości, by nie był za rzadki.Czas przygotowania: 45 minutLiczba sztuk: 6Kaloryczność jednej sztuki: 205 kcal