ßßß Cookit - przepis na Wielkanoc: babeczki do koszyczka z młodym jęczmieniem

Wielkanoc: babeczki do koszyczka z młodym jęczmieniem

nazwa

Wykonanie

Zielono zrobiło się za oknami. Równie zielono jest w mojej kuchni. Wszyscy budzimy się do życia a z pomocą przychodzą nam nowalijki i smaczne wiosenne smakołyki. Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszne babeczki z jagodami i zieloną czapeczką. Piękny zielony kolor i dodatkowe walory prozdrowotne uzyskałam dzięki dodaniu do ciasta sproszkowanego młodego jęczmienia .
O jego wartościach odżywczych poczytacie np. tutaj . Jak się okazuje sproszkowany sok wyciśnięty z trawy lub suszona trawa młodego jęczmienia zawiera witaminę C, B i żelazo, a także błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Ciekawym składnikiem jest także chlorofil-zielony barwnik roślinny sprzyjający w procesach odkwaszania organizmu, wspomagając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jęczmień ma dość specyficzny smak i najlepiej zjadać go po dodaniu do surowych produktów – np. serków czy koktajli, ale jeśli chcecie się do niego przekonać, podać dzieciakom czy naturalnie zabarwić swoje ciastka na zielono, będzie do tych celów idealny.
O ile wspominamy sporo o jęczmieniu, warto nadmienić że jagody to prawdziwa kopalnia witamin A i E a więc najsilniejszych antyoksydantów w przejściowym momencie między zimą a wiosną niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania np. wzorku i pięknego wyglądu skóry!
Babeczki są przepyszne. Słodkie, lekkie i puszyste, z dodatkiem kwaskowych jagód i wspaniałym posmakiem jaki daje jęczmień. To absolutnie idealne świąteczne połączenie, które należy wypróbować. Zgodnie z tradycją w koszyczku wielkanocnym musi znaleźć się domowa, smakowita babeczka. Ta będzie do tego celu idealna.
Składniki
12 małych babeczek, o średnicy 4 cm lub 6 dużych o średnicy 6 cm
2 jajka, L, najlepiej wiejskie1/2 szklanki oleju rzepakowego2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego1 szklanka drobnego brązowego cukru2 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka esencji waniliowej3 łyżki sproszkowanego młodego jęczmieniasłoik pasteryzowanych jagód, lub 1/2 op. mrożonych
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową. Miksując, cienką strużką wlewać do nich olej.
Gdy składniki się połączą dodać jogurt ( 1 łyżkę odłożyć) i wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W foremce do pieczenia muffinów ułożyć papilotki. W każdą włożyć 1 łyżkę ciasta, a na nią 1 solidną, łyżkę jagód. Resztę ciasta wymieszać z pozostałym jogurtem i jęczmieniem.
Zielone ciasto wyłożyć na wierzch babeczek.
Piec w 180 stopniach, w zależności od wielkości: małe: 15-20 minut, duże ok 25.
Gotowe babeczki wystudzić na kratce.
Smacznego i Wesołych Świąt!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/03/24/wielkanoc-babeczki-do-koszyczka-z-mlodym-jeczmieniem