Wykonanie
Share the post "Gofry z palonym
masłem i
truskawkami / Brown butter waffles with strawberries"Generalnie nie przepadam za kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym
masłem i
truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z
jogurtem który równoważy ich
słodycz i dużą ilością
truskawek. Często polewam je sobie sosem
czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku z ich kalorycznością, zajadam je z wielką radościąNie ma co ukrywać, dietetyczne to one nie są. Jednak, raz na jakiś czas można zaszaleć, polecam!Scroll down for recipe in English
(5-6 porcji)Składniki:2 szklanki
mąki uniwersalnej1 łyżka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
brązowego cukru¼ łyżeczki
soli2
jajka1 ¾ szklanki
mleka½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g
masłajogurt grecki do podania500 g
truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki
miód lub sos
czekoladowy do polaniaPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj dokładnie
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól.W oddzielnej misce zmiksuj
jajka z
mlekiem i ekstraktem
waniliowym.W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu
masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.Przelej ubite
jajka z
mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj
masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta.Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące.Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki
jogurtu, wyłóż na nie
truskawki i polej
miodem lub sosem
czekoladowym.Podawaj natychmiast!Smacznego!
Engish versionBrown butter waffles with strawberries(5-6 servings)Ingredients:2 cups all-purpose
flour1 tablespoon baking powder1/2 cup brown sugar¼ tsp salt2 eggs1 ¾ cups milk½ teaspoon vanilla extract100 g butterthick greek
yogurt for serving500 g strawberries, hulled and slicedHoney or chocolate sauce for drizzlingPreparation:In a medium bowl combine
flour, baking powder, brown sugar, and salt and mix.In a separate bowl
whisk eggs, milk, and vanilla extract.Meanwhile, melt butter in a saucepan over medium heat, swirl from
time to
time, and as soon as butter browns, remove from heat and cool briefly.
Pour egg-milk mixture into dry ingredients and
whisk well to combine. Add brown butter and
whisk until completely incorporated.
Pour about 1/2 cup of batter into your
waffle maker and cook according
waffle maker instructions until brown and crispy.Top waffles with few heaping spoonfuls of
yogurt, strawberries and drizzle the entire thing with honey or chocolate sauce.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Gofry z palonym
masłem i
truskawkami / Brown butter waffles with strawberries"