Wykonanie
Na to ciasto nie potrzebujecie dużo czasu ani specjalnych składników, to całkiem zwyczajne ciasto, ale mięciutkie i bardzo smaczne, w sam raz do popołudniowej
kawy czy
herbaty.Nie
będę się rozpisywać, sami najlepiej wypróbujcie ;-)Można dodać
rodzynki lub posiekane
orzechy lub posiekaną
czekoladę dla urozmaicenia.
przepis własnyśrednia forma do pieczenia3 przejrzałe
banany2 duże
jajka wiejskie1/2 szklanki roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru brązowego1. 5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliwaniliasok z połowy
cytrynyPrzesiewamy do miski
mąkę z proszkiem,
solą i
cukrem z
wanilią.
Banany bendujemy z
sokiem z cytryny na mus.W osobnej misce ucieramy
jajka z
cukrem na puszystą masę, dodajemy partiami
masło i krótko miksujemy tak by masa nie straciła puszystości.Teraz dodajemy mus
bananowy i po trochu
mąki i miksujemy tylko do połączenia składników.Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy
mąką i wylewamy masę.Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 175 stopni przez ok. 40 minut ( do suchego patyczka), nie pieczemy więcej niż potrzeba, bo ciasto będzie przesuszone.