Tegoroczny sezon truskawkowy rozpoczynam sernikiem. Miękki spód to typowy angielski sponge, który nie jest tak suchy jak klasyczny biszkopt. Na nim warstwa nasączonych brązowym cukremtruskawek, przykrytych serową czapą. Warstwa serowa jest bardzo puszysta i w połączeniu z truskawkami i biszkoptem stanowi bardzo smaczną całość.300 g truskawek plus kilka do przybrania4 łyżki ciemnego brązowego cukruciasto:125 g masła125 g cukru2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii125 g mąki, przesianej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżki mlekamasa serowa:500 g sera twarogowego z wiaderka125 g cukru3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią5 jajek1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejObrane i umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Przekładamy do foremki. Pieczemy 20 minut.W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na kogel-mogel. Dodajemy partiami ser i dalej ubijmy. Dodajemy obie mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.Na upieczony spód wykładamy truskawki wraz z powstałym sokiem. Na wierzch delikatnie wykładamy masę serową. Pieczemy ok 40 lub do momentu, aż sernik będzie delikatnie rumiany. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami.