ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)1 szklanka wrzątku3/4 szklanki gorzkiego kakao1/2 szklanki tłustego mleka1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub 2 cukry waniliowe)2 szklanki mąki1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli2 kostki masła2 szklanki brązowego cukru4 jajapo 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta na masę: 4 białka1/4 łyżeczki soli1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki cukrukostka masła2 łyżeczki wanilii2/3 filiżanki wodyKinderbalowy tort czekoladowy - sposób przygotowania: Wrzątek mieszamy z kakao. Dodajemy mleko i wanilię. Mąkę, sodę i sól mieszamy osobno. Masło i brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno jajko. Mąkę, sodę i sól mieszamy z rozpuszczonym kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół. W tortownicy o średnicy 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z wody i 1 1/3 filiżanki cukru gotujemy syrop. Białka z solą i 2 łyżeczkami cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie masło i wanilię.Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy drażami..Łatwy przepis na tort bez pieczeniaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu