Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)1 szklanka wrzątku3/4 szklanki gorzkiego
kakao1/2 szklanki tłustego
mleka1 łyżeczka sproszkowanej
wanilii (lub 2
cukry waniliowe)2 szklanki
mąki1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli2 kostki
masła2 szklanki
brązowego cukru4
jajapo 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta na masę: 4
białka1/4 łyżeczki
soli1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki
cukrukostka
masła2 łyżeczki
wanilii2/3 filiżanki
wodyKinderbalowy tort
czekoladowy - sposób przygotowania: Wrzątek mieszamy z
kakao. Dodajemy
mleko i
wanilię.
Mąkę,
sodę i
sól mieszamy osobno.
Masło i
brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno
jajko.
Mąkę,
sodę i
sól mieszamy z rozpuszczonym
kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do
masła z
cukrem, na przemian z trzema
jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół. W tortownicy o średnicy 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z
wody i 1 1/3 filiżanki
cukru gotujemy
syrop.
Białka z
solą i 2 łyżeczkami
cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy
syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie
masło i
wanilię.Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch
tortu. Dekorujemy drażami..Łatwy przepis na tort bez pieczeniaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu