ßßß Cookit - przepis na Kinderbalowy tort czekoladowy

Kinderbalowy tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
1 szklanka wrzątku
3/4 szklanki gorzkiego kakao
1/2 szklanki tłustego mleka
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub 2 cukry waniliowe)
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 kostki masła
2 szklanki brązowego cukru
4 jaja
po 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta na masę: 4 białka
1/4 łyżeczki soli
1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki cukru
kostka masła
2 łyżeczki wanilii
2/3 filiżanki wody
Kinderbalowy tort czekoladowy - sposób przygotowania: Wrzątek mieszamy z kakao. Dodajemy mleko i wanilię. Mąkę, sodę i sól mieszamy osobno. Masło i brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno jajko. Mąkę, sodę i sól mieszamy z rozpuszczonym kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół. W tortownicy o średnicy 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z wody i 1 1/3 filiżanki cukru gotujemy syrop. Białka z solą i 2 łyżeczkami cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie masło i wanilię.
Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy drażami..
Łatwy przepis na tort bez pieczenia
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/23184842/kinderbalowy tort czekoladowy/p