ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Po dość dłu­giej prze­rwie, dziś przed­sta­wiam prze­pis na cia­steczka cze­ko­la­dowe. Bar­dzo mocno kaka­owe, chru­piące z wani­lio­wym nadzie­niem.
Cie­ka­wostka
1 i 1/4 szklanki mąki pszen­nej 650,
3/4 szklanki kakao (natu­ral­nego, w proszku, bez dodat­ków),
1 szklanka mie­lo­nego cukru trzci­no­wego,
70 g masła 82%,
1 małe opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego lub pół dużego,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia,
1/4 łyżeczki sody oczysz­czo­nej,
1 jajko M-ka.
Składniki na nadzienie waniliowe
125 g masła,
1 i 1/2 szklanki mie­lo­nego cukru trzci­no­wego,
1 duże opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego,
mała szczypta soli.
Jeśli nie mamy mie­lo­nego cukru trzci­no­wego, lub w ogóle cukru pudru, naj­pro­ściej i naj­ta­niej go uzy­skać, mie­ląc w młynku do kawy cukier w krysz­tał­kach. Jest to istotne, bo gruby cukier się po pro­stu nie roz­pu­ści pod­czas pie­cze­nia i wyjdą nam chrupki dla kotów (powiedzmy).
Z poda­nych wyżej skład­ni­ków zagnia­tamy bar­dzo zwarte cia­sto. Cia­sto na cia­steczka cze­ko­la­dowe roz­wał­ko­wu­jemy na gru­bość ok. 3–4 mm i wykra­wamy zeń szklanką krążki: więk­sze, mniej­sze — wedle upodo­ba­nia. Nasze miały coś koło 4 cm śred­nicy. Surowe cia­steczka ukła­damy na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia, lub wkładką sili­ko­nową.
Cia­steczka cze­ko­la­dowe zdo­bimy odci­ska­jąc w nich pła­sko wide­lec — uzy­skamy w ten spo­sób linie, lub kratkę (przy podwój­nym odci­śnię­ciu pod kątem pro­stym). Tak uzy­skany wzór będzie bar­dzo trwały i nie znik­nie pod­czas pie­cze­nia, więc śmiało można popu­ścić wodze fan­ta­zji. Jeśli macie pomysł jak można by je jesz­cze ozdo­bić, to podziel­cie się pro­szę w komen­ta­rzach.
Cia­steczka pie­czemy w pie­kar­niku nagrza­nym do 200ºC przez ok. 5 min .
W mię­dzy­cza­sie, gdy robimy cia­steczka, nasza druga połowa może przy­go­to­wać nadzie­nie wani­liowe . Ucie­ramy mięk­kie masło (możemy je roz­mięk­czyć w mikro­fa­lówce, jeśli jest zamar­z­nięte, tak jak nasze było), z cukrem i przy­pra­wami. Masa wyj­dzie lekko beżowa — taki był zamysł.
Z ostu­dzo­nych cia­ste­czek skła­damy mar­kizy cze­ko­la­dowe: jedno cia­steczko wzo­rem na zewnątrz, kulka z masy i dru­gie cia­steczko. Naj­le­piej robić to w dwie osoby, wtedy jedna turla kulki z masy wani­lio­wej, a druga doci­ska połówki cia­ste­czek cze­ko­la­do­wych — gorąco pole­cam!
I to tyle — Smacz­nego
Cze­ko­la­dowe mar­kizy z nadzie­niem wani­lio­wym
Pyszne, chru­piące, prze­kła­dane cia­steczka cze­ko­la­dowe.
Skład­niki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszen­nej 650
3/4 szklanki kakao
1 szklanka mie­lo­nego cukru trzci­no­wego
70 g masła 82%
1 małe opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego lub pół dużego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia
1/4 łyżeczki sody oczysz­czo­nej
1 jajko M-ka
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ciasteczka-czekoladowe