Wykonanie
Po dość długiej przerwie, dziś przedstawiam przepis na ciasteczka czekoladowe. Bardzo mocno kakaowe, chrupiące z waniliowym nadzieniem.Ciekawostka1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej 650,3/4 szklanki
kakao (naturalnego, w proszku, bez dodatków),1 szklanka mielonego
cukru trzcinowego,70 g
masła 82%,1 małe opakowanie
cukru wanilinowego lub pół dużego,1/4 łyżeczki
soli,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,1
jajko M-ka.Składniki na nadzienie
waniliowe125 g
masła,1 i 1/2 szklanki mielonego
cukru trzcinowego,1 duże opakowanie
cukru wanilinowego,mała szczypta
soli.Jeśli nie mamy mielonego
cukru trzcinowego, lub w ogóle
cukru pudru, najprościej i najtaniej go uzyskać, mieląc w młynku do
kawy cukier w kryształkach. Jest to istotne, bo gruby
cukier się po prostu nie rozpuści podczas pieczenia i wyjdą nam chrupki dla kotów (powiedzmy).Z podanych wyżej składników zagniatamy bardzo zwarte ciasto. Ciasto na ciasteczka czekoladowe rozwałkowujemy na grubość ok. 3–4 mm i wykrawamy zeń szklanką krążki: większe, mniejsze — wedle upodobania. Nasze miały coś koło 4 cm średnicy. Surowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub wkładką silikonową.Ciasteczka czekoladowe zdobimy odciskając w nich płasko widelec — uzyskamy w ten sposób linie, lub kratkę (przy podwójnym odciśnięciu pod kątem prostym). Tak uzyskany wzór będzie bardzo trwały i nie zniknie podczas pieczenia, więc śmiało można popuścić
wodze fantazji. Jeśli macie pomysł jak można by je jeszcze ozdobić, to podzielcie się proszę w komentarzach.Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 5 min .W międzyczasie, gdy robimy ciasteczka, nasza druga połowa może przygotować nadzienie waniliowe . Ucieramy miękkie
masło (możemy je rozmiękczyć w mikrofalówce, jeśli jest zamarznięte, tak jak nasze było), z
cukrem i przyprawami. Masa wyjdzie lekko beżowa — taki był zamysł.
Z ostudzonych ciasteczek składamy markizy czekoladowe: jedno ciasteczko wzorem na zewnątrz, kulka z masy i drugie ciasteczko. Najlepiej robić to w dwie osoby, wtedy jedna turla kulki z masy waniliowej, a druga dociska połówki ciasteczek czekoladowych — gorąco polecam!I to tyle — Smacznego
Czekoladowe markizy z nadzieniem waniliowymPyszne, chrupiące, przekładane ciasteczka czekoladowe.Składniki:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej 6503/4 szklanki
kakao1 szklanka mielonego
cukru trzcinowego70 g
masła 82%1 małe opakowanie
cukru wanilinowego lub pół dużego1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko M-ka