Wykonanie
            
Plamiste 
banany znowu dały okazję do wypieków :) Kiedyś robiłam pineapple upside down 
cake (przepis tutaj), dzisiaj padło na kolejny amerykański wypiek: 
banana bread – delikatny, wilgotny bochenek o wyraźnym 
bananowym smaku. Dorzuciłam do niego solone 
ziarna słonecznika, które podkręcają smak i w dodatku przyjemnie chrupią pod zębami. Samo wykonanie ciasta trwa parę minut :)Składniki:3-4 dojrzałe 
banany70g 
masła200g 
mąkiszczypta 
soli140g 
cukrujajkołyżeczka 
cukru z prawdziwą 
waniliąłyżeczka 
sody20-30g solonych 
ziaren słonecznika (opcjonalnie; można też użyć 
orzechów lub 
suszonych owoców)Roztopione 
masło wymieszać z rozgniecionymi 
bananami, dodać 
cukier, 
cukier z 
wanilią i roztrzepane 
jajko. Na koniec dodać przesianą 
mąkę wymieszaną z 
sodą i 
solą.Piec w natłuszczonej keksówce w temperaturze 170°C przez około godzinę.Przepis stąd: http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread
