Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na delikatne, mięciutkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto
bananowe, zwane
chlebkiem bananowym.Ciasto
bananowe jest nie tylko bardzo dobre, ale również niezwykle proste do zrobienia.Do wykonania
chlebka bananowego wystarczy widelec, miska i około 5 minut czasu wolnego :)
Składniki:75 g
masła3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1,5 szklanki
mąki4 dojrzałe
banany1
jajkoWykonanie:Wszystkie składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta.Do miski wsypujemy produkty suche:
cukier,
cukier z
wanilią,
sodę,
sól,
mąkę.
Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej zrobić to w większej misce.Do rozgniecionych
bananów wlewamy rozpuszczone
masło i całość mieszamy widelcem.Dodajemy roztrzepane
jajko, mieszamy.Wsypujemy produkty suche i ponownie mieszamy widelcem. Ważne, aby mieszać w jedną stronę i jak najkrócej, czyli tylko do połączenia się składników.Ciasto przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary 10 cm x 25 cm.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekę z termoobiegiem. Musimy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka.Smacznego :)