Wykonanie
            Dzisiaj zapraszam na delikatne, mięciutkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto 
bananowe, zwane 
chlebkiem bananowym.Ciasto 
bananowe jest nie tylko bardzo dobre, ale również niezwykle proste do zrobienia.Do wykonania 
chlebka bananowego wystarczy widelec, miska i około 5 minut czasu wolnego :)


Składniki:75 g 
masła3/4 szklanki 
cukru1 łyżeczka 
cukru z prawdziwą 
wanilią1 czubata łyżeczka 
sody oczyszczonejszczypta 
soli1,5 szklanki 
mąki4 dojrzałe 
banany1 
jajkoWykonanie:Wszystkie składniki ciasta powinny 
mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta.Do miski wsypujemy produkty suche: 
cukier, 
cukier z 
wanilią, 
sodę, 
sól, 
mąkę.
Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej zrobić to w większej misce.Do rozgniecionych 
bananów wlewamy rozpuszczone 
masło i całość mieszamy widelcem.Dodajemy roztrzepane 
jajko, mieszamy.Wsypujemy produkty suche i ponownie mieszamy widelcem. Ważne, aby mieszać w jedną stronę i jak najkrócej, czyli tylko do połączenia się składników.Ciasto przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary 10 cm x 25 cm.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekę z termoobiegiem. Musimy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka.Smacznego :)